Руски пилот се опитал да свали разузнавателен самолет на Кралските

...
Руски пилот се опитал да свали разузнавателен самолет на Кралските
Коментари Харесай

Би Би Си: Руски пилот се опитал да свали британски военен самолет през 2022 г.

Руски водач се опитал да смъкна разследващ аероплан на Кралските военновъздушни сили (RAF) през септември 2022 година, откакто неверно схванал, че има позволение да стреля, заяви BBC.

Пилотът изстрелял две ракети, първата от които е пропуснала задачата си, вместо да се повреди, както се твърдеше по това време.

Русия твърдеше, че случаят през септември предходната година е породен от " техническа нередовност ".

Министерството на защитата (MO) на

Но в този момент трима високопоставени западни източници от защитата, осведомени с случая, споделиха на BBC, че съветските връзки, прихванати от самолета RC-135 Rivet Joint на RAF, дават доста друга информация от формалната версия.

Самолетът на RAF - с екипаж до 30 души - изпълнявал задача за разузнаване  над Черно море в интернационалното въздушно пространство на 29 септември предходната година, когато се натъква на два съветски изтребителя Су-27.

Самолетът на RAF разполага със датчици за прихващане на връзки, които са били дейни по време на инцидента.

Прихванатите връзки демонстрират, че един от съветските водачи е считал, че е получил позволение да се насочи към английския аероплан, следвайки двусмислена команда от съветска наземна станция.

След първия опит за ракетна офанзива, когато ракетата не доближи задачата си, последвал скандал сред двамата съветски водачи . Вторият водач отказал да извърши заповедта за офанзива и изразил съществени подозрения във връзка командата от земята.

Твърди се, че той ругал другаря си, като на процедура го питал какво мисли, че прави.

Но първият водач въпреки всичко изстрелял още една ракета.

Беше оповестено, че втората ракета просто е паднала от крилото - което допуска, че оръжието или е неизправно, или че изстрелването е било прекъснато.

Разкрита информация демонстрира, че случаят е бил по-сериозен от този, показан от съветската страна. Министерството на защитата на Обединеното кралство публично призна случая през 2022 година, само че одобри съветската версия за " техническа нередовност ".

Министерството на защитата няма да разгласява детайлности за тези известия.

В отговор на тези нови разкрития представител на Министерството на защитата сподели: " Нашето желание постоянно е било да защитим сигурността на нашите интервенции, да избегнем ненужната ескалация и да осведомяваме обществеността и интернационалната общественост. "

В изказване пред депутатите на 20 октомври тогавашният министър на защитата Бен Уолъс го назова " евентуално рисков ангажимент ".

Но той одобри съветското пояснение, като сподели: " Ние не считаме този случай за умишлена ескалация от страна на руснаците и нашият разбор е склонен, че се дължи на щета ".

Въпреки това, приключване на секретна разследваща информация разкри, че американската войска приказва за случилото се по-категорично.

В редица документи, оповестени онлайн от американския авиатор Джак Тейксера, същият случай е разказан като " съвсем събаряне ".

" Инцидентът беше доста по-сериозен от в началото показания и можеше да се равнява на боен акт " , написа New York Times.

Според двама чиновници на защитата на Съединени американски щати, написа вестникът, съветският водач е изтълкувал неправилно заповед от земята.

Руският водач, " който се е насочил към английския аероплан, е стрелял, само че ракетата не е изстреляна вярно ".

Вестникът също по този начин цитира неназован чиновник на защитата на Съединени американски щати, който разказва случая " като в действителност, в действителност заплашителен ".

В отговор на изтеклия отчет, Министерството на защитата на Обединеното кралство издаде друго изказване, което добави повече мъгла, в сравнение с изясненост.

Министерството на защитата твърди, че " забележителна част от наличието на тези отчети [от документите] е погрешно, манипулирано или и двете ".

Може да има няколко аргументи, заради които Министерството на защитата на Обединеното кралство не желае да даде цялостни детайлности.

Първо, Обединеното кралство не би желало да оповестява степента на събиране на разследваща информация и детайлности за прихванатите връзки.

По-важното е, че нито една от страните не искаше ескалация - такава, която евентуално можеше да въвлече член на НАТО във военна борба с Русия.

Но случаят демонстрира още един път по какъв начин една неточност и неправилна преценка на един човек може да провокира по-широк спор.

Сега Министерството на защитата сподели на BBC, че " този случай е блестящо увещание за евентуалните последствия от варварската инвазия на Путин в Украйна ".

Това не е първият път, когато съветски водач се насочва към аероплан на НАТО в интернационалното въздушно пространство.

През март по-рано тази година съветски аероплан смъкна американски б, който също летеше над Черно море.

При този случай съветският водач беше награден с орден, само че множеството специалисти са съгласни, че това се дължи по-скоро на шанс, в сравнение с умения или преценка.

 Лондон: Украйна стартира да употребява западно ракетно гориво
Лондон: Украйна стартира да употребява западно ракетно гориво

Намалява зависимостта от Русия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР