Руски олигарси, притежаващи милиарди, и представители на украинския елит, обвинени

...
Руски олигарси, притежаващи милиарди, и представители на украинския елит, обвинени
Коментари Харесай

Ще остане ли ”златната виза” за олигарси

Руски олигарси, притежаващи милиарди, и представители на украинския хайлайф, упрекнати в корупция са измежду стотиците хора, които са се сдобили с европейски паспорти според пораждащата дискусия скица "златна виза ", написа вестник "Гардиън ", представен от Българска телеграфна агенция.

Правителството на Кипър е спечелило над 4 милиарда евро от 2013 година, като е предоставило поданство на супербогати хора според схемата.

Бенефициентите на схемата получават правото да живеят и работят из Европейски Съюз в подмяна на вложения. Над 400 паспорта са били издадени единствено за предходната година. Сред хората, възползвали се от схемата, са някогашен член на съветския парламент, създатели на най-голямата комерсиална банка на Украйна, хазартен милиардер и други

Всичко това поражда въпроси дали Кипър е правил инспекции на претендентите или става дума за един рентабилен бизнес. Преди въвеждането на схемата, т.е. преди 2013 година, поданство в Кипър се предоставяше дискретно, от министрите. Тогава кипърски жители станаха съветски олигарх и колекционер на творби на изкуството и сирийски предприемач с тесни връзки с президента на Сирия, описван в изтекли в медиите американски дипломатически грами като "рекламното момче на корупцията " в обхванатата от война Сирия.

В. "Гардиън " напомня, че съветският олигарх е Дмитрий Риболовлев, който е платил, съгласно информациите, 95 милиона $ за имение в Палм Бийч във Флорида, притежавано преди този момент от Доналд Тръмп. Тръмп купил парцела през 2005 година за 41 милиона $, ремонтирал го и го продал на съветския олигарх три години по-късно за двойно по-голяма сума. Риболовлев е станал кипърски жител през 2012 година и се счита, че има 7,4 милиарда $.

Другият бенефициент на схемата отпреди 2013 година - Рами Маклуф, братовчед на Башар Асад, е обект на американски наказания от 2008 година поради изказвания, че е натрупал пари от корупция. Кипър му дал поданство през 2010 година Година по-късно Маклуф станал обект и на европейски наказания и тогава кипърското поданство му било отнето.

Новата скица за златни визи, влезнала в действие през 2013 година, изисква от претендентите за поданство да влагат 2 милиона евро в имущество или 2,5 милиона евро в компании или държавни облигации. Няма условие за притежаване на език или за престояване, с изключение на условието съответният човек да посещава страната един път на седем години.

Според кипърски представители новата скица открива усъвършенстван и транспарантен развой за разглеждане на молбите на претендентите за поданство. Тя била предопределена за същински вложители и претендентите били подлагани на щателни инспекции, включително и на инспекции дали средствата, с които разполагат, не са извоювани от пране на пари, настояват кипърски представители. Те показват, че освен Кипър е дал европейско поданство на заможни руснаци.

Европейски политици обаче гледат на схемата "златна виза " с възходящо безпокойствие и споделят, че тя подкопава самото разбиране на поданството.

Португалската европейска депутатка Ана Гомеш разказва "златните визи " като безусловно аморални и перверзни. Тя споделя, че се пробвала на няколко пъти да получи имената на хората, получили златна виза в Португалия, само че без триумф. Депутатката счита, че пазенето на тези имена в загадка поражда съмнения. По-късно тази година Европейският парламент ще дебатира смяна, импортирана от Гомеш, изискваща от страните членки да правят инспекции за сигурност на претендентите за "златна виза ". Европейската комисия наскоро подреди свое лично следствие дали инспекциите на претендентите са били осъществени уместно.

Депутатката Ана Гомеш споделя, че тя не е срещу даване на поданство или позволение за престояване на някой, който има доста специфичен принос към дадена страна, в региона на науката, изкуството или на вложенията. Но тя добавя, че би трябвало да става дума за даване на поданство, а не за пласиране на поданство.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР