Руски олигарси, притежаващи милиарди, и представители на украинския елит, обвинени

...
Руски олигарси, притежаващи милиарди, и представители на украинския елит, обвинени
Коментари Харесай

"Гардиън": Кипър е спечелил милиарди от европейски паспорти за руски и украински бизнесмени

Руски олигарси, притежаващи милиарди, и представители на украинския хайлайф, упрекнати в корупция са измежду стотиците хора, които са се сдобили с европейски паспорти според пораждащата дискусия скица " златна виза ", написа английският в. " Гардиън ".

Правителството на Кипър е спечелило над 4 милиарда евро от 2013 година, като е предоставило поданство на супербогати хора според схемата. Бенефициентите на схемата получават правото да живеят и работят из Европейски Съюз в подмяна на вложения.

Над 400 паспорта са били издадени единствено за предходната година. Сред хората, възползвали се от схемата, са някогашен член на съветския парламент, създатели на най-голямата комерсиална банка на Украйна, хазартен милиардер и други Всичко това поражда въпроси дали Кипър е правил инспекции на претендентите, или става дума за един рентабилен бизнес.

Преди въвеждането на схемата, т.е. преди 2013 година, поданство в Кипър се предоставяше дискретно, от министрите. Тогава кипърски жители станаха съветски олигарх и колекционер на творби на изкуството и сирийски предприемач с тесни връзки с президента на Сирия, описван в изтекли в медиите американски дипломатически грами като " рекламното момче на корупцията " в обхванатата от война Сирия.

В. " Гардиън " напомня, че съветският олигарх е Дмитрий Риболовлев , който е платил, съгласно информациите, 95 милиона $ за имение в Палм Бийч във Флорида, притежавано преди този момент от Доналд Тръмп. Тръмп купил парцела през 2005 година за 41 милиона $, ремонтирал го и го продал на съветския олигарх три години по-късно за двойно по-голяма сума. Риболовлев е станал кипърски жител през 2012 година и се счита, че има 7.4 милиарда $.


© Associated Press

Другият бенефициен на схемата отпреди 2013 година - Рами Махлуф , братовчед на Башар Асад, е обект на американски наказания от 2008 година поради изказвания, че е натрупал пари от корупция. Кипър му дал поданство през 2010 година Година по-късно Махлуф станал обект и на европейски наказания и тогава кипърското поданство му било отнето.

Новата скица за златни визи, влезнала в действие през 2013 година, изисква от претендентите за поданство да влагат 2 милиона евро в имущество или 2.5 милиона евро в компании или държавни облигации. Няма условие за притежаване на език или за престояване, с изключение на условието съответният човек да посещава страната един път на седем години. Според кипърски представители новата скица открива усъвършенстван и транспарантен развой за разглеждане на молбите на претендентите за поданство. Тя била предопределена за същински вложители и претендентите били подлагани на щателни инспекции, включително и на инспекции дали средствата, с които разполагат, не са извоювани от пране на пари, настояват кипърски представители. Те показват, че освен Кипър е дал европейско поданство на заможни руснаци.

Европейски политици обаче гледат на схемата " златна виза " с възходящо безпокойствие и споделят, че тя подкопава самото разбиране на поданството. Португалският евродепутат Ана Гомеш разказва " златните визи " като безусловно аморални и перверзни. Тя споделя, че се пробвала на няколко пъти да получи имената на хората, получили златна виза в Португалия, само че без триумф.

Депутатката счита, че пазенето на тези имена в загадка поражда съмнения. По-късно тази година Европейският парламент ще дебатира смяна, импортирана от Гомеш, изискваща от страните членки да правят инспекции за сигурност на претендентите за " златна виза ". Европейската комисия наскоро подреди свое лично следствие дали инспекциите на претендентите са били осъществени уместно. Депутатката Ана Гомеш споделя, че тя не е срещу даване на поданство или позволение за престояване на някой, който има доста специфичен принос към дадена страна, в региона на науката, изкуството или на вложенията. Но тя добавя, че би трябвало да става дума за даване на поданство, а не за пласиране на поданство. /БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР