Руски олигарси и представители на украинските елити, обвинени в корупция,

...
Руски олигарси и представители на украинските елити, обвинени в корупция,
Коментари Харесай

Властите в Кипър са спечелили 4 млрд. евро от продажба на гражданство на руски и украински богаташи


Руски олигарси и представители на украинските елити, упрекнати в корупция, са след стотиците хора, които са получили европейско поданство от управляващите в Кипър в границите на така наречен скица за „ златна виза “.

Правителството на о. Кипър е спечелило над 4 милиарда евро от 2013 година насам, предоставяйки поданство на богаташи, като по този метод им обезпечава право да работят в Европа в подмяна на финансови вложения, написа английският в. „ Гардиън “. Само за миналата година в границите на тази скица са били издадени над 400 паспорта, показва още изданието.

Преди 2013 година кипърско поданство се даваше по преценка на управляващите посредством не толкоз публична версия на актуалната скица.

В лист с имената на хората, облагодетелствали се от „ златната виза “, са известни предприемачи и политически фигури с огромно въздействие, в това число някогашни депутати от съветския парламент, създатели на най-голямата украинска комерсиална банка и милиардери в хазартния бизнес, показва още „ Гардиън “.

По отношение на разпоредбите преди 2013 година, то от тях са се възползвали колекционерът на творби на изкуството Дмитрий Риболовлев, купил имение в Палм Бийч от Доналд Тръмп, както и сирийският предприемач Рами Маклоуф, който има тесни връзки с президента Башар Асад и е в листата със наказания на Вашингтон от 2008 година Гражданство той е получил през 2010 година

От своя страна Риболовлев се оказа в центъра на интернационален скандал, откакто по време на предизборната акция за президентските избори в Съединени американски щати маршрутът на неговия частен аероплан съответства с този на Тръмп. По думите на съветския предприемач това е съвпадане и той не се е срещал с тогава кандидат-президента.

Настоящата скица за даване на поданство против вложения в Кипър изисква претендентът да има 2 млн. евро в недвижима благосъстоятелност в страната или 2,5 млн. евро, вложени в компании или държавни облигации. Не съществува условие за притежаване на език или друго в допълнение изискване, с изключение на нуждата страната да се посещава един път на всеки седем години. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР