Русия твърди, че е свалила украински ракети над ключовия мост на Крим

...
Руски официални лица твърдят, че множество ракети са били свалени
Коментари Харесай

Руски официални лица твърдят, че множество ракети са били свалени над ключовия мост, свързващ анексирания Крим с континента в събота, последната от поредица очевидни украински атаки в региона.

Мостът е един от любимите проекти на руския президент Владимир Путин и често е бил определян като омразен символ на окупацията.

Две украински ракети са били свалени в събота следобед, написа назначеният от Русия ръководител на Крим Сергей Аксьонов в публикация в Telegram, добавяйки, че мостът не е повреден.

Снимки и видеоклипове, разпространявани в платформите на социалните медии, показват бял дим, който се издига от моста. CNN не е проверила независимо изображенията.

Актуална информация от Аксьонов каза по-късно в събота, че друга украинска ракета е била свалена в района.

„Още една вражеска ракета беше свалена над Керченския проток. Благодарим на нашите войски от ПВО за високия професионализъм и бдителност!“ Аксьонов написа в Telegram.

Олег Крючков, съветник на назначения от Русия ръководител на Крим, каза, че специалните служби са поставили „димна завеса“, която се използва за прикриване на причинени щети.

Руското министерство на отбраната също каза по-рано в събота, че неговите сили са унищожили 20 украински дрона, изстреляни на полуострова през нощта.

„Варварски“

След опита за удари руското външно министерство осъди Украйна за това, което определи като „терористична атака“.

„Кримският мост е обект на чисто гражданска инфраструктура, атаките срещу който са недопустими. Тя е подложена на подобни атаки от есента на миналата година, което също доведе до смъртта на цивилни“, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

„Подобни варварски действия не могат да бъдат оправдани и няма да останат без отговор“, продължи Захарова.

Междувременно движението по Кримския мост е възстановено, според профила на оперативната информация на Кримския мост в Telegram, след като беше временно блокиран.

Кримският мост е жизненоважна артерия за снабдяването на войната на Русия срещу Украйна, позволявайки на хора и стоки да се вливат в украинските територии, които Москва е окупирала в южната и източната част на страната.

Известен също като Керченския мост, той има лична стойност за руския президент Владимир Путин. В разказа на Кремъл това означава „обединението“ на Крим с континенталната част на Русия.

През октомври мостът беше частично разрушен, когато цистерна с гориво избухна и повреди голяма част от пътя. Кремъл побърза да обвини Киев за тази експлозия, а Путин твърди, че това е акт на „саботаж“ от украинските служби за сигурност.

Мостът също беше ударен от два удара през юли при нападение, за което според украински служител по сигурността Киев е отговорен.

Миналата седмица ръководителят на украинската служба за сигурност (SBU) Васил Малюк каза, че всякакви експлозии, които се случват на руски кораби или Кримския мост, са „абсолютно логична и ефективна стъпка“.

Малюк каза, че ако руснаците искат подобни експлозии да спрат, „те имат единствената възможност да го направят – да напуснат териториалните води на Украйна и нашата земя“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР