Руски миряни и свещеници ще могат да посещават Света гора,

...
Руски миряни и свещеници ще могат да посещават Света гора,
Коментари Харесай

Руснаци ще могат да ходят в Атон, но като туристи, Турската църква съди Вселенската патриаршия

Руски миряни и свещеници ще могат да посещават Света гора, само че единствено като туристи, без да вземат участие в богослужения, съобщи митрополит Иларион, който оглавява Отдела за външноцърковни връзки на Руската православна черква (РПЦ), съобщи БГНЕС.
По-рано Московската патриаршия взе решение за спиране на всякакво общение с Цариградската патриаршия поради решението ѝ да даде автономия на Украинската православна черква. Последната е под върховенството на РПЦ от далечната 1686 година.
" За нас спирането на общението значи, че няма да можем да правим богослужения в атонските манастири. Няма да можем да се причестяваме там, само че можем да посещаваме манастирите като вярващи или като туристи. Т.е. няма да имам никакво спиране на междучовешките връзки ", акцентира митрополит Иларион.
Атон или Света гора е самостоятелна монашеска общественост от 20 православни манастири, които са под върховенството на Константинопослия патриарх. Полуостровът е една от главните поклоннически дестинации за източноправославните християни и е включен в листата на ЮНЕСКО за международното културно и естествено завещание. На територията на Света гора се позволяват само лица от мъжки пол, които авансово би трябвало да се снабдят със особено позволение.
Междувременно стана ясно, че Турската православна черква е завела иск против Вселенската патриаршия, оповестява " Московский комсомолец ". Според турската черква патриарх Вартоломей превишил пълномощията си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР