Руски медии съобщават, че канадският генерал Тревър Кадийо е бил

...
Руски медии съобщават, че канадският генерал Тревър Кадийо е бил
Коментари Харесай

Канадски генерал е заловен в Мариупол? Проверка на фактите:

Руски медии оповестяват, че канадският военачалник Тревър Кадийо е бил хванат при опит да избяга от завода " Азовстал " в Мариупол. Така ли е в действителност?

Руски медии оповестяват, че канадският военачалник Тревър Кадийо е бил хванат в опит да избяга от завода " Азовстал " в Мариупол. Според изявленията Кадийо е бил задържан и е изпратен в съветската столица, където да бъде съден.

Руските медии упрекват Кадийо, че е взел участие в отбраната на Мариупол и че е управлявал биолаборатория, ситуирани на територията на Украйна. Информацията се популяризира интензивно из обществените мрежи на редица езици, в това число на български.

Твърдение: Канадският военачалник Тревър Кадийо е хванат от съветските сили в Мариупол.

Проверка: Няма доказателства за това.

Кадийо към този момент не е част от въоръжените сили на Канада

Тревър Кадийо е канадец, който 28 години е част от въоръжените сили на страната. Той обаче напуща поста си в канадската войска на 5 април тази година, откакто против него стартира да се води дело за полови похищения. В момента Кадийо не е част от въоръжените сили на Канада.

Кадийо не се е включвал в украинската защита, до момента в който е бил на поста си като военачалник във въоръжените сили на Канада. Факт е обаче, че откакто напуща публично армията, редица източници оповестяват, че Кадийо е отпътувал за Украйна, с цел да се причисли към битката против съветската експанзия. Говорителят на канадското министерство на защитата прецизира, че след напускането на Кадийо, той не е получавал никаква материална или друга поддръжка от канадските въоръжени сили. Твърденията, че той е в Украйна под канадско управление са погрешни.

Твърденията за биолаборатории в Украйна са опровергани неведнъж

Няма доказателства, че някогашният канадски военачалник е бил отпред на биолаборатория в Украйна, както пишат съветски медии. Самият той е служил в канадските елементи във войните в Афганистан, Босна и Херцеговина, Близкия Изток и няма никакъв опит в работата с биологични оръжия.

Твърдението, че на територията на Украйна има биолаборатории, ръководени от Съединени американски щати, е опровергавано неведнъж.

Няма данни Кадийо да е бил в Мариупол

Канадските медии оповестяват, че Тревър Кадийо е напуснал страната и е отпътувал за Украйна на 21 април. По това време украинският пристанищен град Мариупол към този момент е под цялостна блокада от няколко седмици. На 21 април съветският министър на защитата Сергей Шойгу даже афишира, че градът към този момент е под съветски надзор. Твърденията, че Кадийо е съумял да стигне до Мариупол не са подкрепени от никакви обстоятелства.

Руският уебсайт avia.pro илюстрира информацията за залавянето на Кадийо със фотография, която би трябвало да послужи като доказателство за пленяването на някогашния канадски военачалник.

Проверка с назад търсене на изображението демонстрира, че фотографията е кадър от видео, оповестено на 24 февруари в съветската платформа smotrim.ru.

В уеб страницата vesti.ru видеоклипът е качен дружно с вест от началото на войната със заглавие " Битка за благополучие: Народната война в Донбас " (на съветски: “Битва за Счастье: в Донбассе идет народная война”). Според съветската медия на видеото могат да бъдат видени бойци от украински подразделения в Авдеевка в Донецк, които се предават.

Информацията за залавянето на Тревър Кадийо не е доказана нито от Канада, нито от съветското министерство на защитата. Канадският публицист Джъстин Линг споделя в обява в Туитър, че източници от Канада опровергават новината и даже са разговаряли с него.

Кадийо не е първият " хванат " западен военачалник

Наративът за генерали от НАТО, които се крият в мариуполския цех " Азовстал ", се популяризира от съветските медии още от началото на офанзивата против последния украински бастион в пристанищния град.

В началото на април съветски източници твърдяха, че е хванат и американският военачалник Роджър Клутие, което се оказа погрешно. От пресслужбата на НАТО опровергават изказванието пред платформата за инспекция на обстоятелствата PolitiFact и назовават слуха " изцяло погрешен ". Ден откакто е разгласен за арестуван в Украйна, самият Клутие разгласява в профила си в LinkedIn фотоси от събитие, на което участва в Турция. НАТО разгласява същите фотоси във Facebook.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР