Руски лекари казват, че са се грижили за облъчени пациенти

...
Руски лекари казват, че са се грижили за облъчени пациенти
Коментари Харесай

Руски лекари разказват за облъчени пациенти от Северодвинск, Москва не вярва

Руски лекари споделят, че са се грижили за облъчени пациенти след детонацията в северозападната част на страната и се притесняват, че също са били изложени на радиация.

Това заяви Би Би Си, като цитира двама разговаряли с медията медици, запазили анонимност.

Петима души починаха при случая, станал при " работа с изотопи " край Бяло море и умъртвил петима души съгласно държавната корпорация " Росатом ". Информация на някои специалисти и медии в двете страни свързва случилото се с тествания на крилатата ракета, наричана от Русия " Буревестник ".

Почти седмица след случилото се съветските управляващи потвърдиха, че радиацията се е повишила 16 пъти над естественото в град Северодвинск, най-близкия до село Ньонокса (където е полигонът). Междувременно норвежката радиационна работа заяви, че достигнатият по съветски данни радиационен декор не е рисков за здравето - би трябвало да е десетки пъти по-висок.

За " Уолстрийт джърнъл " обаче ръководителят на организация, следяща за съблюдаване на контракт за възбрана на нуклеарни проби съобщи, че Русия е спряла да подава данни от общо 4 станции, отчитащи равнищата на радиация (две са относително покрай мястото на инцидента). Москва съобщи, че става дума за разстройване, а и по принцип не е длъжна да подава такива данни, а го прави непринудено (договорът, който ще я задължи, официално не е влезнал в сила).

 Морето край Ньонокса. Двинският залив, на чийто бряг се намира то, бе затворен за гражданско мореплаване след гърмежа.
© Associated Press

Морето край Ньонокса. Двинският залив, на чийто бряг се намира то, бе затворен за гражданско мореплаване след гърмежа.

Според медиците от Архангелск (града, чието име нови областта) най-малко 90 души са били в контакт с пациентите. Те изясняват, че приказват, защото се притесняват за личното си здраве, а и не желаят сходни нарушавания на сигурността да се случат още веднъж. " Не желаеме да ни докарат идващия път не трима, а 10 души, опазил Бог, и още веднъж да скрият от нас информацията ".

Те имат поради, че трима души, докарани първо в незабавното поделение, били явно доста заболели. Още час обаче отделението траяло да приема други пациенти, до момента в който докторите не разбрали, че тримата " са погълнали доста висока доза радиация ".

По-късно в болничното заведение пристигнал боен екип, с цел да почисти в болничното заведение. Били прибрани облекла и носилки, с които са придвижвани облъчените. " Трябваше да предупредят чистачите ни, те са елементарни хора, просто взимаха чанти и вързопи и ги изнасяха. "

Руското здравно министерство изясни, че никой от медиците в архангелската болница не е бил изложен на рискова доза радиация въз основа на прегледи на 91 души.

Вчера прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи за други сходни сведения, че не му е " известно " " за какви лекари става дума " и не знае за сходни случаи. Попитан от публицисти, той изясни: " Трябва да се знае съответно: какви лекари точно, кои са те. Разбирате ли? Безлично в съответния случаи не би трябвало да се приказва. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР