Руски интернет тролове, базирани в стара фабрика за оръжия в

...
Руски интернет тролове, базирани в стара фабрика за оръжия в
Коментари Харесай

Руската фабрика за тролове, която разпространява дезинформация за войната

Руски интернет тролове, основани в остаряла фабрика за оръжия в Санкт Петербург, таргетират политически международни водачи в обществените мрежи и популяризират подправена информация, подкрепяща нашествието на Путин, заяви английското външно министерство в неделя.

Проучаване на английското държавно управление показва, че Кремъл се пробва да въздейства на публичното мнение в онлайн средата и да управлява коментарните секции под новините на някои огромни медии.

Фабриката се свързва с Евгений Пригожин, създателят на Агенцията за проучване на интернет пространството, който бе упрекнат в опит за въздействие над президентските избори на Съединени американски щати през 2016, извоювани от Доналд Тръмп.

Сред политическите профили, които понасят офанзиви от съветските тролове, са тези на английският министър председател Борис Джонсън, немския канцлер Олаф Шолц и висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

Според изследването инфлуенсъри в TikTok получават средства, с цел да поддържат про-кремълските разкази.

Анализът демонстрира, че едно от главните дейности на троловете е да насочват полемиките в коментарните секции под медийни изявления към позиции, подкрепящи Москва. Манипулират се и резултатите на западни анкети, в това число на проучване, което цели да ревизира равнището на поддръжка към глобите против Русия.

Активност е засечена в Twitter и Фейсбук, но тя е най-активна в Instagram, Youtube и TikTok. Основна роля в тролската мрежа играе канал в Telegram, наименуван " Cyber Front Z ", в който буквата Z символизира поддръжка към военните дейности на Кремъл.

Таргетирани са и профили на музикални реализатори и групи като Daft Punk, David Guetta, Tiesto и Rammstein. Според изследването на английското държавно управление, тролската фабрика употребява техники за разпространяване на тайни теории, научени от терористичната организация Ислямска страна. 

" Не можем да позволим на Кремъл и на неговите тролски ферми да навлязат в нашето онлайн пространство със своите неистини за противозаконната война на Путин, " сподели външният министър на Англия Лиз Тръс, представен от The Guardian.

" Британското държавно управление алармира интернационалните си сътрудници и ще продължи да работи интензивно със своите съдружници и с медийните платформи, с цел да спре съветската осведомителна интервенция. "

Културният министър Надин Дорис добави: " Това са подли опити на Путин и неговата пропагандна машина да заблудят света за бруталния метод, по който атакува украинския народ. Доказателствата ще ни оказват помощ да идентифицираме. "  
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР