Руски хакерски екип, известен като Cold River, е атакувал три

...
Руски хакерски екип, известен като Cold River, е атакувал три
Коментари Харесай

Руски хакери са атакували три ядрени лаборатории в САЩ

Руски хакерски екип, прочут като Cold River, е атакувал три лаборатории за нуклеарни проучвания в Съединените щати предишното лято, демонстрират интернет записи, прегледани от Reuters и петима специалисти по киберсигурност.

Между август и септември, когато президентът Владимир Путин уточни, че Русия е подготвена да употребява нуклеарни оръжия, с цел да отбрани своята територия, Cold River нападна националните лаборатории Brookhaven (BNL), Argonne (ANL) и Lawrence Livermore National Laboratories (LLNL), излиза наяве от интернет записи. От проличава, че хакерите основават подправени страници за вход за всяка институция и изпращат имейли на нуклеарни учени в опит да ги накарат да разкрият своите пароли.

Reuters не съумя да дефинира за какво лабораториите са били набелязани или дали някакъв опит за навлизане е бил сполучлив. Коментари от лабораториите и Министерството на енергетиката все още няма.

Cold River задълбочи своята хакерска акция против съдружниците на Киев след нахлуването в Украйна, показват откриватели по киберсигурност и западни държавни чиновници. Цифровият блиц против американските лаборатории съответствува с изпращането на специалисти на Организация на обединените нации в следена от Русия украинска територия, с цел да инспектират най-голямата атомна електроцентрала в Европа – Запорожката – и да оценят риска от радиационна злополука на фона на масирания обстрел наоколо.

Cold River, който за първи път се появи на радара на експертите от разузнаването, откакто таргетира английското външно министерство през 2016 година, е взел участие в десетки други хакерски набези през последните години, излиза наяве от изявленията с девет компании за киберсигурност.

Това е една от най-важните хакерски групи, за които в никакъв случай не сте чували “, означи Адам Майер, старши вицепрезидент по разузнаването в американската компания за киберсигурност CrowdStrike. „ Те директно поддържат осведомителните интервенции на Кремъл. “

Федералната работа за сигурност на Русия (ФСБ), вътрешната организация за сигурност, която също организира шпионски акции за Москва, и съветското посолство във Вашингтон не дадоха отговор на претенции за коментар по имейл, прецизира Reuters.

Западни чиновници упрекват Москва в кибершпионаж, само че тя отхвърля да прави хакерски интервенции.

Същевременно петима специалисти от промишлеността на киберсигурността потвърдиха присъединяване на Cold River в опитите за хакване на нуклеарни лаборатории. Анализите си те са направили въз основа на съответни цифрови отпечатъци, които водят към групата.

Институции като Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати (NSA) и Британския световен информационен щаб (GCHQ), считана за еквивалент NSA, отхвърлиха да разясняват активността на Cold River.
„ Събиране на разследващи данни “
Има информация, че през май предходната година Cold River е проникнала в имейли, принадлежащи на някогашния началник на английското разузнаване MI6. Тази бе единствено една от няколкото интервенции „ хакване и приключване “ през 2022 година от свързани с Русия хакери, при които поверителни връзки бяха оповестени обществено във Англия, Полша и Латвия, съгласно специалисти по киберсигурност и чиновници по сигурността в Източна Европа.

В друга скорошна шпионска интервенция, ориентирана против критици на Москва, Cold River записва имена на домейни, предопределени да имитират минимум три европейски неправителствени организации, проверяващи военни закононарушения, осведоми френската компания за киберсигурност SEKOIA.IO.

Свързаните с неправителствените организации опити за хакерство се случиха тъкмо преди и след стартирането на 18 октомври на отчет от самостоятелна анкетна комисия на Организация на обединените нации, който откри, че съветските сили са виновни за „ по-голямата част “ от нарушаванията на човешките права в първите седмици на войната в Украйна, която Русия назова специфична военна интервенция. Счита се, че групата таргетира НПО-та, с цел да помогне за събирането на съветска разследваща информация, обвързвана с военни закононарушения и интернационалните правосъдни процедури.

Схемата за хакване е сходна – хората се подмамват да вкарат своите потребителски имена и пароли на подправени уеб страници. По този метод нарушителите получат достъп до техните компютърни системи, изясняват откриватели по сигурността пред Reuters. За да направи това, Cold River употребява разнообразни имейл сметки, тъй че да наподобят законни услуги на колоси като Гугъл и Microsoft.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинруски хакери нуклеарни оръжия лаборатории хакерска атака кибервойна ПоследниНай-четениКиберсигурност 20 Руски хакери са атакували три нуклеарни лаборатории в Съединени американски щати Хай-тек 24 От най-умната тенджера до автоматизирано червило: IoT превзема CES 2023 Транспорт 176 ЦГМ за проблемите с новите билети в София: Нещата са в реда на естественото Енергетика 232 България се притеснява от арбитражно дело с „ Газпром “ Компании 13171 Защо Tesla и Apple затъват поради Китай Лични финанси 6078 Търговците в Хърватия всеобщо закръглят цените в евро нагоре Компании 6034 „ Да развием бизнес тук, не в чужбина “: Двама братя и тяхното ателие в с. Окорш Пазари 3785 Защо 2023-а може да се окаже година на невиждани върхове за златото Всички новиниОще от КиберсигурностВиж всички„ Един от най-значимите течове “: Хакери удариха TwitterСляпото място на киберсигурността
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР