Руски хакери са успели да проникнат в системата на най-големия

...
Руски хакери са успели да проникнат в системата на най-големия
Коментари Харесай

Руски хакери са имали достъп до най-големия украински телеком месеци наред

Руски хакери са съумели да обхванат в системата на най-големия мобилен оператор в Украйна месеци преди офанзивата против него през декември предходната година и са имали достъп до голям масив от персонални данни.

Това разкава в изявление за Ройтерс Илия Витюк, началник на отдела за киберсигурност в Службата за сигурност на Украйна.

Кибератаката от 12 декември беше ориентирана против мобилния оператор “Киевстар ”, както и против една от най-големите банки - Монобанк.

" Киевстар " е най-големият от трите съществени украински мобилни оператора, а към 1,1 млн. украинци разчитат единствено на него, защото в местата, където живеят, другите телекоми нямат покритие.

Освен че докара до прекъсване на интернет мрежата, поради нападението имаше и съществени проблеми с издаването на предизвестия за въздушна заплаха.

Отговорност за него тогава пое съветската хакерска група “Солнцепек ”.

Според Витюк зад офанзивата в действителност стои подразделението " Sandworm " ( " Пясъчен червей " ) на ГРУ (Руското военно разузнаване), което е обвързвано със “Солнцепек ” и което се счита, че е в основата и на предходни сходни офанзиви.

От " Киевстар " обясниха, че до проникването в системите на мобилния оператор се стигнало посредством злепоставен акаунт на един от чиновниците, само че няма заплаха за персоналните данни на клиентите.

Витюк обаче твърди, че големи масиви от информация са били изтрити, защото хакерите са имали цялостен достъп до сървърите на оператора от май до ноември предходната година.

Това значи, че те са могли да проследят местоположението на клиентите, да четат известията им и даже да откраднат цели сметки в Телеграм.

" Атаката е съществено предизвестие освен към Украйна, само че и към целия Запад. Всички би трябвало да схванат, че на процедура никой не е недостижим, " споделя Витюк.

Как тъкмо се е стигнало до проникването ще откри следствие, което ще би трябвало да покаже и дали офанзивата е била подкрепена от вътрешен човек.

През август украинските специфични служби оповестиха, че са предотвратили опит на съветски хакери да обхванат в осведомителната система на Въоръжените сили на страната.

Преди това пък са засечени стотици опити за офанзиви против компютърните системи на украинското държавно управление, на локалните управляващи, както и в енергийния бранш.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР