Руски хакери са били в системата на украинския мобилен оператор

...
Руски хакери са били в системата на украинския мобилен оператор
Коментари Харесай

Руски хакери са били в системата на украински мобилен оператор месеци наред

Руски хакери са били в системата на украинския мобилен оператор " Киевстар " най-малко от май предходната година след хакерска атака, която би трябвало да служи за " огромно предизвестие " за Запада, сподели за Ройтерс почитан представител на Украйна, отговарящ за киберсигурността, съобщи Българска телеграфна агенция.

Една от най-големите хакерски офанзиви след съветската пълномащабна инвазия в Украйна преди съвсем две години докара до прекъсване на услугите на най-големия украински телекомуникационен оператор за към 24 милиона консуматори в продължение на няколко дни от 12 декември.

В изявление за Ройтерс Иля Витюк, началник на отдела за киберсигурност в Службата за сигурност на Украйна, даде детайлности за кибернападението, което съгласно него е предизвикало " пагубни вреди " и е имало за цел да нанесе психически удар и да събере разследваща информация.

" Тази офанзива е мощно обръщение, огромно предизвестие освен за Украйна, само че и за целия Запад, с цел да разберем, че в действителност никой не е недостижим ", сподели Витюк.

Той означи, че " Киевстар " е богата частна компания, която е вложила доста средства в киберсигурността. 

Атаката е унищожила " съвсем всичко ", в това число хиляди виртуални сървъри и компютри, сподели Витюк. Той уточни, че това евентуално е първият образец за разрушителна хакерска атака, която " унищожи изцяло ядрото на телекомуникационен оператор ".

По време на следствието си Службата за сигурност на Украйна е открила, че хакерите евентуално са пробвали да обхванат в системата на " Киевстар " още през март предходната година или по-рано, съобщи Витюк в изявлението, извършено на 27 декември в платформата " Зуум ".

" За момента можем да кажем сигурно, че те са били в системата най-малко от май 2023 година Не мога да кажа от кой момент са имали... цялостен достъп, евентуално най-малко от ноември ", заключи Витюк.

Службата за сигурност на Украйна счита, че с равнището на достъп, което са имали, хакерите са имали опция да откраднат персонална информация, да схванат местоположението на телефоните, да прехващат есемеси и може би да крадат сметки в " Телеграм ", сподели той.

Говорител на " Киевстар " съобщи, че компанията е работила в тясно съдействие със Службата за сигурност на Украйна, с цел да проверява офанзивата, и ще предприеме всички небходими ограничения, с цел да предотврати бъдещи опасности. " Няма доказателства за приключване на персонални или потребителски данни ", добави той.

Витюк сподели, че в границите на няколко дни Службата за сигурност на Украйна е помогнала на " Киевстар " да възвърне системите си и да предотврати още хакерски атаки. 

" След огромния пробив имаше поредност нови опити за нанасяне на още вреди на оператора ", съобщи той. 

" Киевстар " е най-големият от трите съществени украински оператора, а към 1,1 милиона украинци живеят в дребни градове или села, където други мобилни оператори нямат покритие, сподели Витюк.

Хората побързаха да си купят нови симкарти поради офанзивата, което докара до дълги опашки. Банкоматите, употребяващи симкарти на " Киевстар " за интернет, престанаха да работят, а сирената за въздушна паника, употребена по време на ракетни набези и офанзиви с дронове, не действа вярно в някои райони, сподели той.

Витюк добави, че кибернападението не е повлияло изключително на украинската войска, която не разчита на мобилни оператори, а употребява " разнообразни логаритми и протоколи ".

" Що се отнася до прехващането на дронове и на ракети, за благополучие не, обстановката не ни се отрази мощно ", съобщи той. 

Разследването на офанзивата е по-трудно заради изтриването на инфраструктурата на " Киевстар ". Витюк съобщи, че е " съвсем сигурен ", че тя е осъществена от " Сендуърм " (от англ: песъчлив червей) - съветско киберзвено за военно разузнаване, забъркано с хакерски атаки в Украйна и по света. 

Преди година " Сендуорм " проникнаха в системата на украински телекомуникационен оператор, само че бяха засечени, защото самата Служба за сигурност на Украйна е била в съветски системи, сподели Витюк, без да назове коя е компанията.

Този модел на държание подсказва, че телекомуникационните оператори може да останат цел на съветските хакери, предизвести той. По думите му предходната година Службата за сигурност на Украйна е предотвратила над 4500 огромни хакерски атаки против държавни органи и сериозна инфраструктура.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР