Руски гражданин се яви пред съда в Мюнхен по обвинение,

...
Руски гражданин се яви пред съда в Мюнхен по обвинение,
Коментари Харесай

Руснак, обвинен в заговор за убийство на чеченец, застана на подсъдимата скамейка

Руски жител се яви пред съда в Мюнхен по обвиняване, че се е съгласил да извърши поръчково ликвидиране на чеченски отстъпник от името на хора, свързани с Рамзан Кадиров, властническия водач на съветската самостоятелна република Чечения, съобщи Ройтерс.

Според немската прокуратура осуетеното ликвидиране е имало за цел да сплаши и накара да замълчи 27-годишния по-голям брат на жертвата, също деятел за самостоятелност Чечения, който живее в заточение в Стокхолм.

" За чеченското държавно управление набелязаната жертва и нейният брат са били и си остават държавни врагове ", сподели пред постройката на съда Франк Щупи, прокурор от федералната прокуратура на Германия.

Според обвиняването през първата половина на 2020 година представител на службите за сигурност на Кадиров е наел Уалид Д. да извърши убийството.

Прокуратурата уточни, че служителят на чеченските служби и Уалид Д. са съгласували проект, обезпечили са оръжие с муниции и заглушител и са проучвали региона, в който живеела набелязаната жертва.

" Благодарение на сведения, получени от полицията, обвиненият е бил задържан, а закононарушението осуетено ", сподели Щупи.

Уалид Д., чиято идентичност не се оповестява поради немските закони за персоналната цялост, отхвърля изказванията на прокуратурата, сподели юристът му, представен от сп. " Шпигел ".

По-рано тази година немски медии оповестиха, че набелязаната жертва е бил Мохмад Абдурахманов, чийто брат Тумсо през февруари 2020 година също е бил цел на опит за ликвидиране.

Мохмад е изявен критик на Кадиров.

" Нито един уважаващ себе си чеченец не би влезнал на украинска територия с оръжие в ръка, с цел да се бие за ползите на Русия и президента ѝ Владимир Путин ", е споделил той неотдавна във видеозапис в Ютюб, съгласно немското публично радио Бе Ер, за чеченците, воюващи на страната на съветските войски в Украйна.

Делото, което се чака да продължи до декември, хвърля нова светлина върху активността на съветските сътрудници в Германия и в по-широк проект в Европа, в това число и върху наемните убийци от Чечения, отбелязва Ройтерс.

Миналата година руснак беше приет за отговорен за убийството през 2019 година на грузинския жител от чеченски генезис Зелимхан Хангошвили измежду бял ден в парк в центъра на Берлин. Руският жител Вадим Красиков получи доживотна присъда за убийството.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР