Руски гражданин иска международна закрила у нас, но получи отказ

...
Руски гражданин иска международна закрила у нас, но получи отказ
Коментари Харесай

Страната ни отказва закрила на руснак, избягал от мобилизацията

Руски жител желае интернационална протекция у нас, само че получи отвод от Агенцията за бежанците. Той и неговият юрист апелират административния акт и чака решението на съда.Мъжът бяга от родината си, защото не желае да бъде мобилизиран в и се афишира срещу войната на Русия с Украйна.

По негово предпочитание резервираме самоличността му, защото се опасява да не бъде екстрадиран в Русия. Той е от Москва, там минава наложителна военна работа и в този момент се води в ресурс. Малко след началото на войната майка му получава повиквателна, само че тогава той към този момент е напуснал родината си.

" Когато стартира войната аз мислех - смешка, че не може с нашия приятелски народ, славяни, че вършим някакви военни дейности и убиваме тях. Аз по принцип съм фармацевт. Аз би трябвало да церя, да оказвам помощ на хората, а те желаят да ме вземат на война, където би трябвало да умъртвявам ".

Първо бяга в Беларус, а по-късно идва в България, само че не получава протекция, защото през юли му отхвърлят статут на емигрант. Въпреки това си намира квартира и работа в завод за мебели в Банско. Мечтата му е да работи по специалността си.

" Просто да мога да пребивавам тук умерено, публично, легално. И отбрана, интернационална от Русия, тъй като ме търсят и желаят да ме вземат в армията. Казват, че няма никакви аргументи да ми дадат статут. Те мислят, че аз нямам никаква заплаха за живота, никакво политическо гонене ".

Според неговия юрист организацията няма никакви учредения да му даде отвод и би трябвало съдът да поправи тази неточност.

" В един миг какво се получава - че ние връщаме хора на една терористична страна, която ще ги изпрати в Украйна да убиват украинци. За мен решението е безусловно незаслужено и съм уверен, че съдът ще поправи тази неточност. Ако не му дадът статут, той не може да остане тук. Но имам вяра, че ще остане и се надявам оттук-нататък Държавната организация за бежанците да дава статут и на други такива младежи, които са избягали от режима на Путин ", съобщи юрист Марио Биков.

В позиция до " По света и у нас " от агецията обявиха, че преценката им е строго самостоятелна за всеки случай и че не следва да разяснява изложените претекстове, защото решението не е влезнало в действие.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР