Руски електромагнитни пушки за борба с безпилотни летателни апарати (БЛА)

...
Руски електромагнитни пушки за борба с безпилотни летателни апарати (БЛА)
Коментари Харесай

Руските електромагнитни комплекси за борба с дронове Ступор бяха използвани за първи път в Украйна

Руски електромагнитни " пушки " за битка с безпилотни летателни апарати (БЛА) бяха употребявани за първи път по време на военната спецоперация в Украйна. Това заяви за ТАСС източник от правоохранителните органи.

„ Руските електромагнитни комплекси „ Ступор “ бяха сполучливо употребявани за първи път по време на специфичната интервенция в Украйна против украински дронове “, сподели източникът.

По думите му устройствата демонстрират много висока успеваемост и са лесни за потребление. „ Чрез ориентиране на мерника към обект и просто натискане на бутона и " Ступор " заглушава ръководещия сигнал сред оператора и дрона, след което украинският дрон се обезврежда и той наложително пада. Нуждата от сходни портативни антидронови оръжия е налице. Стават явни заради огромния брой БЛА и разнообразни дребни хеликоптери, употребявани от Въоръжените сили на Украйна “, сподели той.

Събеседникът на организацията не посочи къде тъкмо се употребява тази техника, само че означи сполучливото й потребление в западната част на Донецката национална република.

По-рано публично не се съобщаваше за бойно потребление на такива портативни средства за битка с дронове по време на спецоперация в Украйна. Руското военно ведомство от време на време оповестява за заличаване на украински БЛА благодарение на разнообразни зенитно-ракетни системи и системи за противовъздушна защита, както и системи за радиоелектронна битка.

За антидроновия комплекс

Преносимият комплекс „ Ступор “ е основан от Главния научно-изпитателен център по роботика на Министерството на защитата на Руската федерация за угнетяване на БЛА, в това число квадрикоптери, употребявани над земя или водна повърхнина, в обхват на директна видимост. За първи път пример на " пушката " беше показан на интернационалния военно-технически конгрес " Армия-2017 ".

Устройството излъчва електромагнитни импулси и е предопределено главно за угнетяване на канала за ръководство на дрона, който под въздействието на радиация губи контакт с оператора, което води до неконтролиран полет и рухване. " Ступор " работи на разстояние до 2 км в 20-градусов бранш. Комплексът може също по този начин да потиска навигационните и предавателни канали на БЛА, техните фото и видеокамери в оптико-електронния диапазон.

ТАСС
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР