Руски дипломат ветеран в ООН в Женева каза днес, че

...
Руски дипломат ветеран в ООН в Женева каза днес, че
Коментари Харесай

Руски дипломат в Женева: Никога не съм се срамувал толкова от страната си, както след 24 февруари

Руски посланик деец в Организация на обединените нации в Женева сподели през днешния ден, че е подал оставка, преди да изпрати остро писмо до задгранични сътрудници, в което подлага на критика „ нападателната война, разгърната от съветския президент Владимир Путин в Украйна ", съобщи Асошиейтед прес.

41-годишният Борис Бондарев е удостоверил оставката си в писмо до организацията, изпратено през днешния ден сутринта, откакто дипломатически чиновник е предал англоезичното му изказване на АП.

„ За двадесет години от моята дипломатическа кариера съм виждал разнообразни завои на външната ни политика, само че в никакъв случай не съм се срамувал толкоз от страната си, както след 24 февруари тази година “, написа той, споменавайки датата на съветското навлизане в Украйна.

Оставката съставлява рядко – в случай че не и невиждано – обществено самопризнание на недоволството от съветската война в Украйна измежду съветския дипломатически корпус, разяснява АП. Тя идва в миг, когато държавното управление на Путин потиска несъгласието с нашествието и разказите, които опонират на формалната държавна линия за „ специфичната военна интервенция “.

" Агресивната война, стартирана от Путин против Украйна, а в действителност - против целия западен свят, е освен закононарушение против украинския народ, само че и може би най-тежкото закононарушение против народа на Русия, с удебелена писмен знак Z, зачеркваща всички очаквания и вероятности за благоденстващо и свободно общество в нашата страна “, написа Бондарев, визирайки потреблението на латинската писмен знак „ Z “ като знак на поддръжка за войната на Русия в Украйна.

В телефонен диалог с АП Бондарев – дипломатически консултант по Конференцията по разоръжаване в Женева след диломатически постове в Камбоджа и Монголия, е удостоверил, че е подал оставката си в писмо, адресирано до дипломат Генадий Гатилов.

„ Нетърпимо е това, което моето държавно управление прави в този момент “, е споделил Бондарев пред АП. „ Като държавен чиновник би трябвало да нося част от отговорността за това. И не желая да върша това. "

Той е споделил, че към момента не е получил никаква реакция от съветски представители, само че е добавил:

„ Притеснен ли съм от вероятната реакция от Москва? Трябва да съм угрижен за това. "

Дипломатът е споделил също, че не възнамерява да напуща Женева и че е изразявал неодобрението си към войната пред свои съветски сътрудници.

„ Някои споделиха: „ Всички не са съгласни, само че би трябвало да продължим да работим “, до момента в който други дадоха отговор: „ Млъкни и стой да разпространяваш това неприятно въздействие – изключително измежду по-младите дипломати “, си е спомнил той. „ Не всички съветски дипломати са подпалвачи на войни. Те са рационални, само че би трябвало да държат устите си затворени.”

В изказването си, което Бондарев споделил, че е изпратил по имейл до близо 40 дипломати, той написа, че тези, които са замислили войната, „ желаят единствено едно нещо – да останат на власт вечно, да живеят в помпозни безвкусни дворци, да плават на яхти, сравними по тонаж и цена с целия съветски флот, и да се употребяват с неограничена власт и цялостна безотговорност ".

Той подлага на критика също възходящите по думите му „ неистини и непрофесионализъм “ в съветското външно министерство и засяга особено външния министър Сергей Лавров.

„ За 18 години той (Лавров) се трансформира от професионален и просветен интелектуалец... до човек, който непрестанно излъчва спорни изказвания и заплашва света с нуклеарни оръжия! - написа Бондарев. - Днес (руското) министерство на външните работи не се занимава с дипломация. Всичко е обвързвано с разпалване на война, неистини и ненавист.”

Хилер Нойер, изпълнителен шеф на групата за покровителство " Ю Ен Уоч ", разгласява в Туитър копие от писмото на Бондарев и написа: „ Борис Бондарев е воин “.

„ Бондарев би трябвало да бъде поканен да приказва в Давос тази седмица “, добави той, имайки поради годишната среща на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария. „ Съединени американски щати, Обединеното кралство и Европейският съюз би трябвало да поведат свободния свят в основаването на стратегия за поощряване на повече съветски дипломати да последват (примера на Бондарев - б.р.) и да изоставен, като обезпечават отбрана, финансова сигурност и презаселване на дипломатите и техните фамилии ".
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР