Руската военна групировка Вагнер, чийто ръководител Евгений Пригожин и основател

...
Руската военна групировка Вагнер, чийто ръководител Евгений Пригожин и основател
Коментари Харесай

Вагнер ще бъде обявена за терористична организация от Великобритания

Руската военна формация " Вагнер ", чийто началник Евгений Пригожин и създател Дмитрий Уткин починаха в самолетна злополука, ще бъде оповестена публично за терористична организация във Англия.

Процедурата ще бъде импортирана още през днешния ден в Народното събрание, а след влизането в действие на решението, участието и поддръжката за съветската частна войска ще бъде закононарушение по английското законодателство.

Активите на " Вагнер " ще могат да бъдат категоризирани като имущество на терористична организация и да бъдат иззети. Определени незаконни сформира, свързани със съпричастността към активността на групировката, ще се санкционират с до 14 година затвор.

Формално, " Вагнер " е незаконна и по съветското законодателство, което сякаш не разрешава наемническата военна активност. Въпреки това самият Владимир Путин призна, че групировката на Пригожин се е издържала напълно от пари на страната.

Частната войска продължава да е дейна във въоръжени спорове в страни като Сирия, Централноафриканската република, Судан и Либия, макар че след опита за боен бунт на Пригожин в края на юни тя беше изтеглена от фронта в Украйна.

" Вагнер " е нападателна и разрушителна организация, която работи като боен инструмент на Русия под ръководството на Владимир Путин зад граница. Докато Путин взема решение какво да прави с чудовището, което сътвори, непрекъснатите дестабилизиращи дейности на " Вагнер " не престават да обслужват политическите цели на Кремъл ", споделя вътрешният министър Сюела Браверман.

В позицията на министерството се показва, че бойците на " Вагнер " са забъркани в " мародерство, мъчения и безчовечен убийства ", а акциите им в Украйна, Близкия изток и Африка са опасност за международната сигурност.

В началото на 2023 година Съединени американски щати вкара " Вагнер " в санкционния си лист като " значима транснационална престъпна организация ", без да ги афишира за терористи - по това време Пригожин към момента беше в близки връзки с Владимир Путин.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР