Руската валута успя да се възстанови до нивата си от

...
Руската валута успя да се възстанови до нивата си от
Коментари Харесай

Нима Путин успя да спаси рублата?


Руската валута съумя да се възвърне до равнищата си от преди войната. Но става въпрос " единствено за изкуствено поддържане на рублата ", считат специалисти.

Един от най-сериозните удари за Москва в първите дни след нахлуването в Украйна.

Руската валута стартира да потъва до рекордно ниски равнища по отношение на щатския $ на фона на все по-сериозните западни наказания. Това се дължеше и на обстоятелството, че огромна част от валутните запаси на Руската централна банка бяха замразени, а рейтинговите организации намалиха кредитния рейтинг на страната до равнище " отпадък " (високорисков). В началото на март имаше и миг, в който цената на рублата се срина с повече от една трета.
Редакцията предлага
Защо цената на рублата пораства?

Оттогава рублата се възвърне, а сега се търгува на равнища, следени за финален път преди нашествието в Украйна. Индикация, че първичното влияние на глобите,, евентуално отминава.

Възстановяването на валутата отчасти може да бъде обяснено с по-добрата финансова позиция, в която се намира Русия. Тя се дължи на нарастването на приходите от експорт на нефт и газ и внезапното понижаване на вноса.

Според Блумбърг през 2022 година Русия ще получи близо 321 милиарда щатски $ или 292 милиарда евро от своя енергиен експорт. Това съставлява растеж от повече от една трета спрямо предходната година. Прогнозата ще се реализира, несъмнено, в случай че огромните клиенти, в това число Европейският съюз, продължат да купуват съветски петрол и газ.

Експерти споделят, че друга причина за възобновяване е изкуственото поддържане на рублата от страната на Руската централна банка посредством прелюдия финансов надзор.

Войната ще продължи да се отразява тежко на съветската стопанска система

" Движенията на валутата не отразяват фундаменталните характерности на Русия. Обикновено виждаме фундамента, отразен във валутата, само че въвеждането на финансов надзор замъглява картината ", твърди пазарният анализатор Крейг Ерлам.

" Дори и цената на валутата да допуска, че вероятностите пред съветската стопанска система са същите, каквито са били преди началото на нашествието в средата на февруари, няма по какъв начин сходно изказване да бъде правилно ", споделя той пред Дъждовни води.

През януари МВФ предвижда, че съветската стопанска система ще нарасне с 2,8 % през годината. Очакванията в този момент са, че тя ще се свие с сред 10 и 15 %.

" На процедура това е единствено изкуствено поддържане на рублата "

Когато рублата се срина след началото на нашествието и западните наказания, Руската централна банка влезе в ексклузивен режим, с цел да избави потъващата валута. Тя усили главния лихвен % над два пъти до 20 на 100, ограничи достъпа на локалните компании до задгранична валута и наложи. Банката също по този начин вкара ограничения за попречване на приключването на долари в чужбина. Сред тях беше възбраната задграничните вложители да продават съветски акции и облигации.

Валутата получи и още един спомагателен сериозен подтик, когато Владимир Путин изиска от " неприятелските " страни да заплащат за газ в рубли, вместо в евро или в долари.

Руският президент въпреки всичко отстъпи от първичната си позиция. Той разреши задграничните клиенти да не престават да заплащат в други валути, откакто открият специфични сметки в съветската Газпромбанк. След това банката ще преобразува тези заплащания в рубли.

" На процедура това единствено изкуствено поддържа рублата, до момента в който принуждава купувачите в неприятелските страни да употребяват съветската валута ", разяснява още Ерлам. “Подобно на ограниченията, към този момент приложени по отношение на Газпромбанк и други компании, които бяха задължени да трансферират 80 % от валутните си разплащания в рубли. Това е спомагателна част от този вид обезверени ограничения. ”

Перспективите пред съветската валута не наподобяват розови

Според държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен възобновяване на рублата се дължи на " голям брой операции ". " Хората са възпрепятствани да продават рубли ", сподели Блинкен пред Ен Би Си в неделя. " Това покачва изкуствено цената на валутата. Не е нещо стабилно. Затова считам, че ще настъпи смяна. "

В допълнение, размерът на търговията с рубли също се сви съществено поради глобите. Много брокери и спекуланти заобикалят да търгуват с съветската валута. Това значи, че настоящата пазарна цена на рублата се дефинира от доста по-малко покупко-продажби от нормално.

Затова, макар подема, вероятностите пред съветската валута не наподобяват изключително розови в дълготраен проект.

Очаква се съветската валута, която отслабна доста по отношение на $ през последните две десетилетия, да продължи да изпитва усложнения. В същото време Западът се стреми да се освободи бързо от съветския нефт и газ, които имат животоспасяваща роля за стопанската система на Москва.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР