Руската валута се засили толкова много, че престана да е

...
Руската валута се засили толкова много, че престана да е
Коментари Харесай

Рублата попадна в уникални обстоятелства

Руската валута се ускори толкоз доста, че престана да е от изгода за страната - в противен случай, породиха редица проблеми и даже предвестници на рецесия. Защо Министерството на икономическото развиване е изключително недоволно от това, с какви компликации заплашва бюджета прекалено мощната рубла - и за какво изходът от тази изключителна обстановка също би трябвало да бъде доста ексцентричен?

Има неповторима обстановка с рублата. 50 рубли за $ и 52 рубли за евро - и такива равнища бяха показани в сряда сутринта, 29 юни - надвишават всичко, което може да се чака. Това е най-високото равнище на обменния курс на рублата за повече от седем години. Последният път, когато доларът струваше 50 рубли, беше през май 2015 година

Струва си да напомним, че при започване на тази година рублата се търгуваше при към 80 по отношение на $ и 90 по отношение на еврото. Би било комфортно за промишлеността, в случай че в този момент курсът на рублата падне до 70-80 по отношение на $, сподели неотдавна вицепремиерът Андрей Белоусов.

„ Необичайно е в актуалната обстановка, че доларите в действителност са се трансформирали в отровен актив за банките и са престанали да бъдат несъмнено леговище за частните вложители “, споделя Александър Бахтин, капиталов пълководец в “Мир Инвестиции”.

Интересът към валутата в страната внезапно е намалял и измежду редица консуматори. Пазенето на валута в банките стана неизгодно - нито по депозити заради негативни лихвени проценти, нито по сметки в задгранична валута поради комисионната. Населението също се охлади по отношение на $ и еврото, защото изходящият туризъм внезапно се сви. Чужденците, заради валутни ограничавания, не могат да изтеглят активите си в задгранична валута (в отговор на замразяването на ресурсите), което предотвратява солидно приключване на капитали от Русия. „ В същото време цените на силата остават непрекъснато високи, което продължава да обезпечава огромен приток на валутни доходи в страната “, прибавя специалистът.

Министерството на икономическото развиване се тормози, че мощната рубла, на която Западът се възхищаваше неотдавна, ще докара до сериозен проблем за промишлеността. Ако рублата остане мощна още няколко месеца, тогава фирмите може да понижат капиталовите си проекти и даже размерите на производството, обезпокоен е Максим Решетников, началник на Министерството на икономическото развиване.

„ Рентабилността на доста промишлености, даже експортно насочени, към този момент стана негативна при настоящия обменен курс. Колегите чакат някаква сигурност, от държавното управление, от Централната банка за някакви ясни сигнали “, сподели той. Според него това е „ най-болезненият въпрос”, с който се занимават преди всичко държавното управление и Централната банка.

„ Ако производителите на нефт и газ към момента компенсират мощната рубла с високи международни цени на силата, то да вземем за пример металургичната промишленост към този момент изпитва усложнения заради ценовия фактор и наложените ограничавания “, сподели Владимир Евстифеев, началник на аналитичния отдел на банка “Зенит”.

Всъщност Министерството на стопанската система предизвестява, че това положение на нещата може да докара до спад в производството и до затваряне на заводи, а по-късно до съкращения и икономическа рецесия в страната. Освен това мощната рубла може да се трансформира в главоболие за държавния бюджет.

„ Укрепването на рублата изигра значима роля през март-април – предотврати инфлационния потрес по турски сюжет. Но по-нататъшното подсилване на рублата крие опасности за федералния бюджет. Засега това не наподобява като огромен проблем: физическите размери на рандеман на нефт нарастват, цените на петрола също са високи, цената на рублата за барел е комфортна за бюджета. Тази обстановка обаче може да не продължи дълго, тъй че управляващите търсят метод да повлияят на курса на рублата, без да прибягват до фиксиране на обменния ѝ курс “, споделя Евстифеев.

Какво се предлага да се направи, с цел да се върне рублата до по-удобен обменен курс от 70-80 за $?

Финансовият министър Антон Силуанов предложи да стартират валутни интервенции. Но тяхната скица ще бъде необикновена за съветската стопанска система. Първо, по-рано парите бяха взети от насъбраните запаси, само че в този момент запасите са замразени, тъй че се предлага да се подаряват пари от бюджета, намалявайки бюджетните разноски. „ Имайки насъбрани запаси за опцията за ръчен надзор на финансовите потоци, паричните управляващи не могат да ги употребяват. Това е уникалността на обстановката. Интервенциите в класическия смисъл към този момент не са вероятни, Централната банка не може да натрупва запаси в долари, евро, йени и лири и затова не може да прави интервенции в тези валути “, споделя Евстифеев.

Друга специфичност: в случай че по-рано валутните интервенции се правиха основно за прекъсване на девалвацията на рублата, в този момент те са нужни за противоположния резултат - отслабването на рублата. Съответно, в случай че по-рано управляващите купуваха рубли, от които никой не се нуждаеше на пазара, в този момент ще изкупуват долари и евро, от които никой не се нуждае. Така доларът и еврото ще се засилят по отношение на рублата. Решетников назовава това необикновена структура на бюджетното предписание. Освен това се допуска, че долари и евро се обръщат във валутата на другарски или неутрални страни (условно в юани) или се влагат в активите на другарските страни.

Според Решетников обаче механизмът няма да сработи, защото на пазара има прекалено много непотребна валута, а Министерството на финансите просто няма да може да понижи бюджетните разноски толкоз доста, с цел да стабилизира обменния курс.

„ Валутните интервенции през 2008-2009 година бяха неефективни: Централната банка в действителност спонсорира наклонността на обезценка. През 2014–2015 година обстановката беше по-прагматична, наред с интервенциите имаше регулаторни ограничавания за минимизиране на спекулативните тактики. Сега обстановката наподобява по-сложна: интервенциите по принцип са невъзможни, а обстановката изисква ексцентричен метод “, споделя Евстифеев.

Според него и Централната банка, и Министерството на финансите преследват една и съща цел - понижаване на валутните опасности за стопанската система. Но Централната банка се пробва да реши казуса посредством по-пазарни механизми, а Министерството на финансите се пробва да модифицира бюджетното предписание по извънреден метод. Между другото, дейностите на Централната банка към момента не са довели до упования резултат. Желанието на Министерството на финансите да върне изкуствено валутния курс до равнищата, които са били при старите условия, е изпълнено с опасности от обезценка, предизвестяват от Централната банка.

Като цяло държавното управление ще би трябвало да реши какви ексцентрични ограничения да предприеме в ексцентрична обстановка. И да не не помни, че има още един фактор, който може да помогне на управляващите с обменния курс на рублата - това е възобновяване на вноса, което лишава време.

Александър Бахтин чака, че последователното възобновяване на вноса и рестартирането на бюджетното предписание с покупката на задгранична валута може да промени наклонността на подсилване на рублата през идващите седмици. „ Ако новият метод на управляващите към ръководството на валутните потоци се окаже ефикасен, това може да върне рублата на по-ниски равнища, които са обективни от икономическа позиция – до 58-60 рубли за $ до края на лятото и до 70-80 рубли за $ до края на годината. Министерството на икономическото развиване чака, че през декември 2022 година доларът ще коства 76,4 рубли, а еврото - 82,5 рубли. Смятаме, че сходна прогноза е много реалистична “, споделя капиталовият пълководец.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР