Руската цифрова система за управление на жизнения цикъл на сложни

...
Руската цифрова система за управление на жизнения цикъл на сложни
Коментари Харесай

„Росатом“ и EDF сключиха договор за пилотната технология Multi-D IMS


Руската цифрова система за ръководство на виталния цикъл на комплицирани инженерни обекти -Multi-D, бе приложена в настоящ френски енергоблок. Руската АСЕ и френската Électricité de France (EDF) подписаха контракт за пилотната технология Multi-D IMS. Дейностите завършват през ноември. От резултатите зависи дали „ Росатом “ ще взе участие в цифровизирането на 58 френски енергоблока.

През 2020 година във Франция започва огромна стратегия за модернизиране на атомните реактори в страната под името „ Големият ремонт “ на стойност над 50 милиарда евро. За да обезпечи качеството на работата и с цел да усъвършенства разноските, EDF се нуждае от цифрови технологии – ИТ решения за образуване на работата на личния състав и изпълнителите, цифрови двойници на АЕЦ, единно осведомително пространство за доставчиците и сътрудниците. На тази основа EDF е заинтригувана от създаването на АСЕ - Multi-D, която може неведнъж да понижи разноските за удължение на периода на употреба на централите и да спести милиарди евро, заяви atomic-energy.ru.

През ноември 2017 година АСЕ и „ Русатом - Международна мрежа “ подписаха контракт с EDF за създаване на пилотен план в четири енергоблока на АЕЦ „ Шо Б “ и АЕЦ „ Сивó “ с реактори PWR. Решено бе да се тестват опциите на Multi-D при модернизиране на системите за рециркулиране на течовете от постройката на реактора в границите на постфукушимските условия.

„ В програмата „ Големият ремонт “ има два плана, свързани с осведомителни системи. Единият е Smart – ръководство на виталния цикъл на комплицирани инженерни обекти, в границите на което ние разработихме своето решение “, съобщи основният специалист от АСЕ Андрей Санков.

„ Нашата задача бе да настроим един от модулите на платформата Multi-D - Information Management System за бизнес процесите на EDF.

IMS основава единно осведомително пространство за ръководство на цялостния витален цикъл на комплицираните инженерни обекти. На основа на показаните от френската страна данни, ние отработвахме ръководството на условията и конфигурациите, формирахме база данни на оборудването, визуализирахме осъществяването върху дигитален 3D модел. Предимството е в това, че в случай че се създаде това решение, то елементарно може да се тиражира и на други енергоблокове от същия вид “.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР