Руската централна банка (РЦБ) повиши днес водещата си лихва от

...
Руската централна банка (РЦБ) повиши днес водещата си лихва от
Коментари Харесай

Руската централна банка повиши водещата си лихва до 7,5%

Руската централна банка (РЦБ) увеличи през днешния ден водещата си рента от 7,25% до 7,5% на фона на засилващите се инфлационни опасности, осведоми ТАСС.

Измененито на външните условия, настъпило от предходното съвещание на съвета на шефовете (на РЦБ), значително ускори проинфлационните опасности, заяви регулаторът.

Предишното покачване на водещата рента на РЦБ бе преди съвсем 4 години, през декември 2014 година.

Нарасналата неустойчивост на рублата на фона на разширението на американските наказания е засилила инфлационните упования в Русия, които предз август са нарастнали до 9,9 % по отношение на 9,7 % през юли.

Основните опасности са свързани с високата несигурност на външните условия и въздействието им върху финансовите пазари, показват специалистите на централната банка.

РЦБ предвижда, че темпът на напредък на потребителските цени ще доближи 3,8-,4,2 % до края на 2018 година. Очаква се годишна инфлация от 5-5,5 % към края на 2019 година и закъснение до 4 % през 2020 година.

Тази прогноза регистрира взетите решения за водещата рента и за прекъсване на покупките на задгранична валута от вътрешния пазар до края на 2018 година, прецизира регулаторът.

Централната банка намали прогнозата си за растежа на брутния вътрешен артикул (БВП) на Русия през 2019 година до 1,2-1,7 % по отношение на предстоящите по-рано 1,5-2 %. След 2019 година е допустимо ускорение на растежа с помощта на плануваните структурни ограничения, отбелязва институцията. Прогнозата за 2018 година е непокътната на равнище повишение на Брутният вътрешен продукт с 1,5-2 %.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР