Руската централна банка повиши основния си лихвен процент с 350

...
Руската централна банка повиши основния си лихвен процент с 350
Коментари Харесай

След срива на рублата, Централната банка на Русия спешно повишава лихвите

Руската централна банка увеличи главния си лихвен % с 350 базисни пункта до 12%. Изглежда, че това е незабавен ход, с който се пробва да спре неотдавнашния спад на рублата. Това се случва и на фона на обществен апел от Кремъл за по-строга парична политика, съобщи Reuters.

Извънредната среща пристигна, откакто рублата регистрира голям спад. Валутата загуби близо 40% от цената си през 2023 година, минавайки психическата граница от над 100 рубли за $ и 110 рубли за евро. Този спад е провокиран от въздействието на западните наказания върху комерсиалния баланс на Русия и скока на военните разноски.
 Рублата потъна, Централната банка на Русия обмисля повдигане на лихвата
Рублата потъна, Централната банка на Русия обмисля повдигане на лихвата

Централната банка на Русия се събира изключително, с цел да разисква лихвените равнища

Икономическият консултант на президента Владимир Путин Максим Орешкин подлага на критика централната банка, обвинявайки я в " мека парична политика ", което е довело до отслабването на рублата съгласно него. Часове след рецензията банката разгласи изключителното съвещание.

Последният път, в който банката направи незабавно повишение на лихвения % бе в края на февруари 2022 година с повишение на лихвения % до 20%. След това банката понижи лихвите до 7,5%, откакто големият инфлационен напън отслабна през втората половина на 2022 година

Русия стана очевидец на двуцифрена инфлация през 2022 година и след закъснение напролет на 2023 година, годишната инфлация още веднъж е над задачата от 4% на централната банка и се форсира.

На годишна база настоящият растеж на цените за последните три месеца възлиза на 7,6%, съгласно банката.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР