“Руската църква е строена като посолска църква от Русия. В

...
“Руската църква е строена като посолска църква от Русия. В
Коментари Харесай

Ловчанският митрополит Гавриил: Руската църква винаги е била на Русия


“Руската черква е строена като посолска черква от Русия. В последна сметка тя в никакъв случай не е принадлежала на различен, с изключение на на Русия и съветското посолство ”.

Това съобщи ловчанският митрополит Гавриил преди съвещанието на Светия синов, който заседава през днешния ден по проблема със затворения храм " Св. Николай Чудотворец ".

Дядо Гавриил обаче посочи, че съгласно него храмът би трябвало да отвори порти по най-бързия метод. И напомни, че за тази цел е изпратено писмо с искане за подпомагане от съветския патриарх Кирил.

На въпрос дали, в случай че България отвори без да пита църквата, връзките с Русия биха се влошили, митрополит Гавриил отговори, че " това би трябвало да се случи съгласно законите и каноните ".

На съвещанието си през днешния ден висшият клир ще прегледа всички документи и обстоятелства по отношение на съветската черква и се надяваме да се стигне до градивно решение, което да удовлетворява всички страни, добави владиката.

Храмът бе затворен на 22 септември от съветската страна, откакто българските служби експулсираха неговия предстоятел архимандрит Васиан и двама свещеници. По думите на съветския дипломат Елеонора Митрофанова това се е случило, тъй като няма кой да служи в църквата. Българският патриарх Неофит назначи български свещеници и изпрати писмо с " искане за подпомагане " до съветския патриарх Кирил, само че на този стадий развиване няма и храмът остава под ключ. Самият изпъден архимандрит Васиан в изявление за ТАСС преди дни съобщи, че е напълно в пълномощията на Руската православна черква да дефинира нов настоятел на храма. 

Междувременно се развихриха юридически разногласия за собствеността на църквата, които към този момент наподобяват в интерес на Русия. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР