Руската страна смята за важно всички страни да осъзнаят, че

...
Руската страна смята за важно всички страни да осъзнаят, че
Коментари Харесай

Песков: Важно е всички страни да разберат, че Киев представлява ядрена заплаха, обстрелвайки АЕЦ

Руската страна счита за значимо всички страни да осъзнаят, че обстрелът на Запорожката атомна електроцентрала от Киев съставлява опасност за нуклеарната и друга сигурност. Това съобщи пред публицисти във вторник прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, оповестяват съветски медии.

„ Тук е доста значимо всеки да огледа трезво на протичащото се и да е наясно, че украинските въоръжени сили обстрелват атомна електроцентрала, извършвайки дейности, които са изпълнени със опасност за нуклеарната, екологичната и друга сигурност за големи територии. Това не може да не провокира нашата изключителна угриженост ", акцентира представителят на Кремъл.

„ Необходимо е да се изиска от Украйна да изтегли тежкото въоръжение от АЕЦ, да спре обстрела й, който заплашва Европа ", сподели още Песков.

Говорителят на Кремъл означи, че " няма значителен прогрес " в разискването на основаването на зона за сигурност към АЕЦ. Той обърна внимание на самото схващане на понятието „ зона за сигурност ".

„ Първо приканиха Русия да изтегли част от тежкото оръжие оттова, което не е там, по-късно сякаш всички схванаха, че там няма съветско оръжие. Разбира се, би трябвало да приказваме за зоната за сигурност единствено за тези, които обстрелват тази станция, които съставляват опасност - опасността за станцията е от тези, които я обстрелват, Въоръжените сили на Украйна я обстрелва ", изясни Песков.

„ Това е, което би трябвало да се желае от Украйна - да изтегли тежките въоръжения, да спре обстрела, да спре да заплашва европейския континент ", сподели представителят на Кремъл.

„ Москва съжалява, че МААЕ не е упълномощена да уточни кой тъкмо обстрелва Запорожката АЕЦ, само че отбелязва потвърждението на организацията за опасността от тези дейности и ще продължи разговора с нея ", сподели Песков.

„ МААЕ си прави работата. Добре е, че МААЕ удостоверява, че тези офанзиви съставляват опасност за централата и нейната целокупност. Ние, несъмнено, съжаляваме, че заради спецификата на работата в МААЕ, както се споделя, те не са упълномощени да споделят кой тъкмо води обстрел ", сподели Песков.

" Русия ще продължи разговора с МААЕ ", акцентира представителят на Кремъл.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР