Руската столица Москва и редица от големите компании в страната

...
Руската столица Москва и редица от големите компании в страната
Коментари Харесай

Стандарт енд Пуърс понижи кредитния рейтинг на Москва

Руската столица Москва и редица от огромните компании в страната получиха следващата отрицателна оценка в последните дни. Международната рейтингова организация S&P Global Ratings намали дълготрайните им кредитни рейтинги на фона на войната в Украйна, икономическите наказания против Русия и все по-задълбочаващата се икономическа изолираност на страната. Специално за Москва той се намалява до равнище „ CCC- ”, откакто до момента бе „ ВВВ- “, съобщи ТАСС.

Според известието на организацията повода за това е намаленият по-рано от нея дълготрайния кредитен рейтинг на Русия в задгранична валута от „ ВВ+ “ на „ ССС- “, а в локална – от „ ВВВ- “ на „ ССС- “. Освен понижаването, кредитният рейтинг на Москва е включен и в листата CeeditWatch, което значи, че ще бъде преразгледан.

Паралелно с решението по отношение на съветската столица S&P намали кредитните рейтинги в локална и национална валута на над 50 от най-големите съветски компании. Според решението на организацията при обособените от тях той към този момент е на равнища сред „ С “ и „ ССС- “, като при всички прогнозата е отрицателна. Сред зазсегнатите от понижаването на кредитния рейтинг са компании от секторите на енергетиката, строителството, телекомуникациите и други като „ Газпром “, „ Роснефт “, „ Алроса “, X5 Group и така нататък От S&P означават, че повода за решението, както и освен това за Москва, е намаленият кредитен рейтинг на самата Русия.

Междувременно стана ясно, че друга интернационална рейтингова организация – Fitch Raitings, e намалила дълготрайния кредитен рейтинг в задгранична валута на Беларус. Той към този момент е на равнище „ ССС “, като до момента бе „ В “. Според специалистите на организацията новите наказания против страната, опцията от предприемане на нови ограничения против нея по отношение на ролята й във връзка с съветската военна интервенция в Украйна, както и тесните стопански и финансови връзки сред Беларус и Русия съставляват обилни опасности за макроикономоическата и финансовата й непоклатимост, както и за опцията й да извършва уговорките си във връзка с външния си дълг.

Във връзка с последното от Fitch изпитват подозрения, че Москва ще може да окаже финансова помощ на Минск по отношение на идното следващата година погасяване по еврооблигации. В рейтинговата организация също по този начин считат, че към този момент съществуващите ограничавания за Беларус ще доведат до намаляване на финансовото положение на страната и до утежняване на макроикономическите й индикатори.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР