Руската рубла се обезцени до най-ниската стойност от една година.

...
Руската рубла се обезцени до най-ниската стойност от една година.
Коментари Харесай

Руската рубла се обезцени до най-ниската стойност от година

Руската рубла се обезцени до най-ниската стойност от една година. Последният ден на търговията беше най-лошият от началото на 2023-та. Курсът доближи 83 рубли за щатски $.

Така за една седмица руската рубла загуби 5% от цената си. Въпреки забележителният спад, курсът е още надалеч от спешните 113 рубли за $ в първите дни, откакто Русия стартира войната в Украйна. Засега руснаците не бързат да се запасяват. Освен това има и ограничавания какъв брой валута може да се купува.

" На черния пазар курсът на $ е даже по-висок. Мисля че 82 за $ ", изясни Николай Селский, гражданин на Москва.

Няколко са аргументите за обезценяването. Едната е са по-ниските доходи от продажбата на нефт и газ, които бяха наранени от интернационалните наказания. А съответният мотив за настоящия спад беше заплащане от над милиард и 200 милиона $ на петролния колос Шел. Те продадоха дяловете си в огромния план Сахалин 2, с цел да се изтеглят от съветския пазар. За жителите, това е объркващо.

" Ние директно работим с валута в службата. Но въпреки всичко не съм икономист. Опитът ми демонстрира, че в никакъв случай не знаеш до какво ще доведат тези промени ", изясни Юлия от Москва, която е правист.

Донякъде парадоксално, финансовото министерство на Русия има полза рублата да се обезценява. Те имат ненадейно огромна дупка в бюджета за тази година. Тя е в рубли и по-лесно може да бъде запълнена, в случай че националната валута е доста по-евтина от сегашните към 80 рубли за $. Министерството има принадлежности и може да обезцени рублата още. Но това би дали различен отрицателен резултат.

Повече от 40 % от стоките на съветския пазар са импорт. Ако рублата бъде обезценена, с цел да се цялостни бюджета, това ще е пряк удар по покупателната дарба на жителите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР