Руската рубла през 2022 г. стана една от малкото валути,

...
Руската рубла през 2022 г. стана една от малкото валути,
Коментари Харесай

Защо уникално силната рубла ще остане само през 2022 г

Руската рубла през 2022 година стана една от дребното валути, които укрепваха по отношение на $. Силната рубла оказа помощ съществено на нашата стопанска система и на Централната банка, само че тя последователно стартира да отслабва. Връщането на $ до 70 рубли и повече е единствено въпрос на време, считат специалистите. Как мощната рубла оказа помощ на стопанската система тази година и за какво нейната мощ само ще пречи през 2023 година?

През 2022 година рублата се ускори с 18% по отношение на $. Това е неповторима обстановка. Само арменският драм може да се похвали с такава мощна динамичност. Много валути са отслабнали мощно по отношение на $ тази година.

Укрепването на рублата се дължи на два съществени фактора. Първо, финансовият надзор разреши на рублата да пресече приключването на непознат капитал. Второ, рублата естествено се ускори на фона на външнотърговския остатък, когато приходите от експорт набъбнаха, а вносът внезапно спадна.

Уникално мощната рубла, която не обърна внимание на наказания, нефт или други външни фактори, свърши значимата си работа тази година.

„ Високият обменен курс на рублата по време на глобите спря спиралата на инфлацията да не се развие, защото на фона на нейното повишаване всички вносни артикули поевтиняха. И те усилиха приходите от експорт, така и така скочили доста заради увеличението на цената на експортните артикули на Руската федерация на международния пазар. Някои от тях започнаха да нарастват още по време на пандемията заради спирания във веригите за доставки, тъй че приходите на доста съветски експортьори тази година бяха на рекордни равнища, макар укрепването на рублата “, сподели Владимир Чернов, анализатор. Например чистата облага на “Газпром ” през първата половина на годината е повишена 2,6 пъти до рекордните 2,5 трилиона рубли.

„ Мога също по този начин да предположа, че в подтекста на възходящите външни ограничавания покупките на едро на задгранични съставни елементи, които не се създават в Русия, са направени със забележителен марж. Тоест размерът на такива покупки се усили, а мощната рубла направи тези артикули по-изгодни за Русия “, прибавя Чернов.

„ Укрепването на рублата способства за понижаване на инфлационните опасности, които породиха на фона на трусовете в съветската стопанска система тази пролет. Тоест индиректно мощната рубла оказа помощ на Банката на Русия да понижи главната рента и да възстановява кредитирането “, сподели Александър Потавин, анализатор.

В допълнение, средствата на Фонда за национално богатство бяха позволени да се употребяват за финансиране на недостига на федералния бюджет през 2022 година, тъй че нямаше потребност от изкуствено обезценяване на рублата, прибавя Владимир Евстифеев, началник на аналитичния отдел на Банка “Зенит ” „ Ситуацията през 2022 година обаче беше изключителна и е малко евентуално да се повтори през 2023 година заради редица аргументи “, сподели той.

Експертите чакат рублата да се обезцени до края на годината и да продължи девалвацията през 2023 година

Първо, съществува опасност от понижаване на приходите от експорт на Русия на фона на налагането на историческо ембарго на Европейски Съюз и таван на цената на съветския нефт. „ Това в последна сметка ще утежни обстановката с платежния баланс и търговията на Руската федерация, само че ще забележим следствията от това посредством курса на рублата по-близо до пролетта на идната година “, сподели Потавин. До края на декември вътрешният експорт на нефт може да загуби към 0,5 милиона барела дневно, пресмята капиталовият пълководец на Александър Бахтин. От новата година размерите може да набъбнат, защото ще влезе в действие и ембаргото върху съветските петролни артикули.

Второ, ударът върху съветския експорт незабавно се отразява в приходите на страната. Приходите в бюджета за петрол и газ преди този момент представляваха 35-40% от общите доходи, а тази година техният дял евентуално ще нарасне до 45%, счита Евстифеев.

„ Колкото по-скъпо енергийните запаси ще костват на международните пазари, толкоз повече пари ще получи Русия от продажбата им в задгранична валута. Но с цел да се попълни хазната, тези средства първо би трябвало да бъдат конвертирани в съветската национална валута, тъй че колкото по-евтина е рублата по отношение на тези валути, толкоз повече средства ще отидат в съветския бюджет в национална валута “, изяснява Чернов.

Ембаргото и таванът на цената на съветския нефт усилват несигурността в съветската стопанска система. „ В такава обстановка за Министерството на финансите на Руската федерация ще бъде по-трудно да поддържа предходното равнище на бюджетните доходи, което значи, че ще бъде по-полезно да има по-слаб курс на рублата “, сподели Потавин.

Ако има компликации с попълването на хазната, тогава ще бъде допустимо да се отслаби рублата посредством ново бюджетно предписание. „ Преди това долари и евро бяха купувани на фондовата борса от спомагателните облаги от продажбата на нефт за попълване на ФНБ, а в този момент се възнамерява да се купуват валутите на другарски страни и да се въздейства върху цената на съветската национална валута посредством кръстосани курсове, ”, изяснява Чернов.

Рублата към този момент се повиши до 63 за $. Това е най-високото равнище от началото на ноември. „ По-нататъшното повишаване на $ в региона на 65 рубли (това е шестмесечен максимум) е въпрос на доста близко бъдеще “, сподели Потавин. До края на годината, съгласно него, може да се чакат 65-67,5 рубли за $ и 67-70 рубли за евро.

„ В началото на идната година, под въздействие на новия механизъм на бюджетното предписание, темпът на обезценяване на рублата може да се усили внезапно, тъй че чакам да доближи 70 рубли за $ през първото тримесечие на 2023 година “, Чернов предвижда.

Според него, защото отслабването на рублата ще се извърши на половина в ръчен формат посредством бюджетното предписание, обменният курс на рублата най-вероятно ще се резервира на равнище от 72-75 рубли за $. Тъй като към този момент е изчислено, че подобен индикатор ще бъде удобен както за експортьорите, по този начин и за плануваното попълване на бюджета.

„ За момента се придържаме към тези насоки, само че не изключваме увеличение на волатилността или появяването на нови външни фактори на напън върху съветската национална валута, защото чакаме въвеждането на нови ограничаващи ограничения против Руската федерация и понижаване на тавана на цената на нейния нефт “, споделя Чернов.

„ Връщането на $ до равнището от 75 рубли е единствено въпрос на време “, счита още Потавин.

Александър Бахтин обаче не изключва девалвацията на рублата да се окаже по-малко значима. „ От една страна, обменният курс на рублата по отношение на $ на равнище 70 плюс, несъмнено, би бил по-удобен от позиция на приходите на експортьорите и напълването на бюджета. От друга страна, равнищата от „ 60 плюс “ за $ за експортьорите и бюджета не са сериозни, а мощната и постоянна рубла отново още е значима за вносителите в подтекста на пренастройването на външнотърговската логистика, нарушена заради глобите “, твърди специалистът. Според него обменният курс на рублата през 2023 година може да падне до 68-70 за $, само че в този момент е мъчно да се предвиждат съответни равнища, защото доста променливи ще повлияят на обменния курс - от динамичността на Брутният вътрешен продукт и положението на комерсиалния баланс до геополитиката и търсенето на издаденият рубли дълг.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР