Руската рубла поскъпна до 52.3 спрямо долара в сряда, което

...
Руската рубла поскъпна до 52.3 спрямо долара в сряда, което
Коментари Харесай

Руската рубла e най-скъпа от седем години насам

Руската рубла нарастна до 52.3 по отношение на $ в сряда, което съставлява нарастване от близо 1.3% по отношение на предходния ден и най-високото равнище от май 2015 г.

За съпоставяне съветската валута падна до 139 по отношение на $ при започване на март, когато Европейски Съюз стартира да постанова невиждани наказания по отношение на Москва в отговор на нашествието на Украйна.

Поскъпването на рублата в идващите месеци е “доказателство ”, съгласно Кремъл, че глобите на Запада не работят.

“Идеята бе ясна – да бъде смазана съветската стопанска система, ” съобщи предходната седмица съветския президент Владимир Путин по време на Международния стопански конгрес в Санкт Петербург. “Те не съумяха. Очевидно това не се случи. ”

В края на февруари след първичния срив на рублата и четири дни след началото на нашествието в Украйна на 24 февруари Русия усили над два пъти главната рента в страната от 9.5% на 20%. Оттогава цената на валутата набъбна дотолкоз, че банката намали лихвата на три пъти до 11% в края на май.

Рублата в действителност нарастна толкоз доста, че централната банка на Русия интензивно подхваща стъпки за отслабването й, опасявайки се, по този начин износът на страната няма да бъде толкоз конкурентен, написа CNBC.

Какво обаче стои в действителност зад повишаването на рублата и стабилно ли е то?

Русия генерира рекордни доходи от нефт и естествен газ

По-простичко казано аргументите са високите цени на енергийните артикули, финансовия надзор и самите наказания.

Русия е най-големият експортьор на природен газ в света и вторият максимален експортьор на нефт. Основният й клиент? Европейският съюз, който купува енергийни артикули от Русия на стойност милиарди долари всяка седмица, до момента в който в това време се пробва да я санкционира със наказания.

Това сложи Европейски Съюз в неудобно състояние – съюзът е платил доста повече пари на Русия за нефт, газ и въглища, в сравнение с е изпратил под формата на помощи за Украйна, което пък оказва помощ на Кремъл да генерира средства за войната. На фона на цените на Брента, които са с 60% по-високи отпреди година, макар че доста западни страни ограничиха вноса си на съветски нефт, Москва продължава да генерира рекордни облаги.

В първите 100 дни на войната сред Русия и Руската федерация е генерирала 98 милиарда $ доходи от продажбата на изкопаеми горива, съгласно отчет на Центъра за изследване на силата и чистия въздух. Повече от половината от тези средства (близо 60 милиарда долара) са пристигнали от Европейски Съюз.

И въпреки доста страни от Европейски Съюз да желаят да скъсат с уязвимостта си от съветския енергиен импорт, този развой може да отнеме години – през 2020 година блокът е разчитал на Русия за 41% от вноса си на газ и на 36% за вноса на нефт, сочат данни на Евростат.

Излишъкът по настоящата сметка на Русия за интервала януари – май е малко над 110 милиарда $, съгласно централната банка на страната, което е над 3.5 пъти повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Строгият финансов контрол

Капиталовият надзор или наложените от страна на държавното управление рестриктивните мерки, които пречат на задграничната валута да напуща страната, играе огромна роля, плюс елементарния факт, че Русия към този момент не може да внася толкоз доста поради глобите, което значи, че тя харчи по-малко от парите за неща, които купува.

Русия облекчи част от ограниченията в това отношение и намали лихвите в опит да отслаби рублата, защото по-скъпата валута в действителност вреди на фискалния й баланс.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР