Руската рубла отслабна в сряда, засегната от комбинацията от спад

...
Руската рубла отслабна в сряда, засегната от комбинацията от спад
Коментари Харесай

Руската рубла отслабна още заради недостига на чуждестранна валута

Руската рубла отслабна в сряда, наранена от комбинацията от спад на износа и възобновяване на вноса, като в същото време не съумя да се възползва от по-високите цени на петрола на фона на пониженото предложение на задгранична валута измежду компаниите експортьори.

Излишъкът по настоящата сметка на Русия се сви с към 73% през януари - март на годишна база до 18.6 милиарда $, заяви централната банка във вторник, защото фискалната защитна мрежа на страната се разпада пред лицето на внезапно намаляващите енергийни доходи.

При отварянето на московската борса един $ се разменяше за 82.06 рубли, а еврото за 89.7 рубли, губейки 0.1% от цената си, оповестява " Ройтерс ".

Руската валута форсира траялия месеци спад предходната седмица, падайки до едногодишно дъно при 83.5 по отношение на $ заради неналичието на задгранична валута в Москва и продажбата на западни предприятия в Русия.

Управителят на централната банка Елвира Набиулина сподели в сряда на депутатите, че отслабването на рублата се дължи на спад в износа, възобновяване на вноса и по-ниски цени на петрола. Рублата ще се възползва със забавяне от по-високите цени на петрола, които скочиха през април след целевите съкращения на производството на ОПЕК+, добави тя.

Суровият нефт " Брент ", световен пример за главния експорт на Русия, нарастна с 0.2% до 85.8 $ за барел.

След като прекара огромна част от предходната година като най-добре представящата се валута в света, рублата пострада, откакто Западът наложи нови наказания върху износа на нефт, поставяйки горна граница на покупко-продажбите за трети страни и налагайки ембарго на вноса на съветски недопечен нефт по море в Европейски Съюз.

Набиулина допусна, че данъчните заплащания в края на месеца, при които експортьорите нормално обръщат доходи в задгранична валута, с цел да покрият локалните отговорности, ще обезпечат поддръжка в рублата.

Предлагането на задгранична валута сега е незадоволително за възобновяване на рублата, сподели основният анализатор на Banki.ru Богдан Зварич, очаквайки рублата да се върне в диапазона 75-80 по отношение на $, откакто експортьорите стартират да се приготвят за данъчни заплащания.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР