Руската рубла и еврото се сринаха, а доларът скочи до

...
Руската рубла и еврото се сринаха, а доларът скочи до
Коментари Харесай

След мобилизацията в Русия рублата и еврото се сринаха, доларът стигна 20-годишен връх

Руската рубла и еврото се сринаха, а доларът скочи до най-висока стойност от 20 години по отношение на кошница от други съществени валути, откакто съветският президент Владимир Путин активизира запасняци, с цел да се бият в Украйна, като изрази подготвеност да употребява всички средства, с цел да „ отбрани страната си “, написа Dir.bg.

Срив на рублата и съветските фондови показатели

В сряда съветската рубла се разменяше за 63 за $, достигайки над двумесечно дъно. До 5 ч сутринта българско време рублата се разменяше за 62.18 за $, откакто падна до 62.7975 – най-слабата точка от 7 юли насам, съобщи „ Ройтерс “. Тя загуби 1.7% от цената си по отношение на еврото, като се разменяше 61.61 за евро и 1.5% по отношение на юана до 8.776.

Руските фондови показатели също се сринаха, като енергийните колоси „ Роснефт “ и „ Газпром “ в един миг изгубиха към 12%.

Индексът MOEX, основан на рубли, доближи най-ниската точка от 24 февруари, когато стартира войната в Украйна.

Индексът се намали с 5.5% до 2094.5 пункта, като по-рано доближи дъно от 2002.73 пункта. Деноминираният в долари показател RTS се намали с 8% до 1061.9 пункта, което е най-ниската му точка от 27 април.

Еврото падна до 0,9885 за $

Еврото се срина с цели 0,9% до $0,9885, двуседмично дъно, откакто Путин заплаши да ускори войната си в Украйна, добавяйки насрещни ветрове за общата валута преди предстоящото голямо нарастване на лихвените проценти от Федералния запас по-късно в сряда.

„ Новините от Русия „ подсказват, че може да сме на ръба на ескалация на войната, което поражда цялостен нов набор от източници на неустановеност “, сподели стратегът на Rabobank Джейн Фоли. „ Това се чака да натежи на еврото и на валутите в Източна Европа. “

Еврото се търгуваше за $0,9913 към 8:31 сутринта в Лондон.

Развитието ще поддържа привлекателността на $ като леговище, добави Фоли. Еднодневната волатилност на евро-долара се увеличи до 25% в символ на несигурността, обхващаща пазарите.

Доларът хвръхна до 20-годишен най-много

Доларовият показател, който го съпоставя с други валути като йената, еврото и английската лира, скочи до 110,87 пункта – рекордна стойност от 2002 година, съобщи Франс прес

Скокът на щатската валута е подсилен и от предстоящото стягане на паричната политика на Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати след края на двудневното му съвещание по-късно през днешния ден. Очаква се публични лица да покачат лихвените проценти със 75 базисни пункта за трети следващ път в устрема си да овладеят ценовия напън, съгласно по-голямата част от анализаторите, интервюирани от Bloomberg. Само двама плануват придвижване от 100 базисни пункта.

Както еврото, по този начин и китайският офшорен юан паднаха, увеличавайки скромните си загуби от деня по-рано. Петролът и цените на природния газ в Европа също се покачиха.

„ Ескалацията на съветската война евентуално ще отекне на пазарите, задълбочавайки енергийната и хранителната рецесия “, съгласно Чару Чанана, пазарен пълководец в Saxo Capital Markets Pte. в Сингапур. „ Търсенето на убежища като щатския $ е предстоящ резултат, както и спомагателна загуба за еврото “, сподели тя в сряда. „ Петролът, пшеницата и златото могат да видят някои евентуални облаги. “

Фондовите фазари в Европа светнаха в алено

Фондовите пазари бяха по-спокойни, очаквайки решението на Федералния запас за повишението на лихвите.

Водещите фондови пазари в Европа откриха днешната комерсиална сесия в алено, като вложителите се подготвяха за следващото нападателно повишаване на лихвите от страна на УФР, което ще бъде оповестено по-късно през днешния ден, заяви Си Ен Би Си. Отражение на пазарите оказа и оповестената от Владимир Путин частична готовност в Русия.

Лондонският FTSE 100 се повиши с 19,94 пункта или 0,28 на 100 до 7212,6 пункта към 10:45 ч. бълг. време.

Във Франкфурт DAX обаче спадна с 65 пункта или 0,51 на 100 до 12 605,83 пункта.

Парижкият CAC 40 понижа с 30,47 пункта или 0,51 на 100 до 5949 пункта.

Миланският FTSE MIB добави 35,53 пункта или 0,16 на 100 до 21 809,28 пункта.

Общоевропейският Stoxx 600 флуктуираше към равновесната линия. Губещи бяха туристическият и развлекателният браншове, спаднали с 1,4 на 100, до момента в който петролните и газови акции се повишиха с 2 %.

Скок на петролните и газови акции

West Texas Intermediate скочи до $87 за барел, добавяйки цели 3,2%.

Бенчмарк фючърсите скочиха с цели 7,1% за втори ден на облаги. В следващия ход за обезпечаване на доставките Германия съобщи по-рано в сряда, че ще национализира Uniper SE и ще предотврати колапса на енергийния бранш. Обединеното кралство възнамерява да понижи цените на едро, които са включени в сметките за сила на бизнеса тази зима, съгласно хора, осведомени с въпроса.

Продължителната война, която може да се чака след мобилизацията в Русия, носи опасност от нови разстройства в доставките на съветски газ, изключително по оставащия главен маршрут през Украйна.

„ Европейският пазар на газ намира геополитическа оферта тази заран с последните мнения на Путин “, сподели Оле Хансен, началник на стоковата тактика в Saxo Bank A/S. Те „ пораждат опасения по отношение на оставащия поток от съветски газ към Европа “, съобщи.

Холандският газ за месец напред, европейският пример, се увеличи с 5% до 204 евро за мегаватчас към 9:29 сутринта в Амстердам, откакто нарастна с 6,6% във вторник. Еквивалентният контракт в Обединеното кралство се усили с 4,6%

Добра вест е непрекъснатото попълване на газохранилищата, в случай че съветските доставки спаднат още повече. Силният импорт на полутечен природен газ също оказва помощ за изпращането на горивото в хранилища, което оказва помощ за облекчение на цените от върховете през август. Но една извънредно студена зима може бързо да изтощи тези запаси. Попълването им ще бъде още по-трудно за Европа през идната година, тъй като ще остане без нормалните количества съветски газ.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР