Руската Росатом – Атоменергопром и американската Дженерал Електрик са сред

...
Руската Росатом – Атоменергопром и американската Дженерал Електрик са сред
Коментари Харесай

Пет фирми избрани да подадат оферти за АЕЦ „Белене“

Руската Росатом – Атоменергопром и американската Дженерал Електрик са измежду избраните общо пет компании, които ще бъдат поканени да подадат предложения за АЕЦ „ Белене “, излиза наяве от известие на министерството на енергетиката.

Работната група с представители от Министерството на енергетиката, " Български енергиен холдинг " ЕАД, " Национална електрическа компания " ЕАД и " Електроенергиен систематичен оператор " ЕАД е подготвена с късата листа на компаниите, декларирали интерес за присъединяване в процедурата за избор на стратегически вложител за плана АЕЦ " Белене ".

Освен Росатом и Дженерал Електрик, предложения за подаване на обвързващи предложения ще бъдат изпратени и до китайската CNNC, корейската хидро- и нуклеарна корпорация, и френската Фраматом СА С. Според работната комисия всички те дават отговор на изискванията за опит в създаване и вложение на нуклеарни мощности и имат съответна финансова дарба да обезпечат отговорностите за вложение и присъединяване в плана за създаване на АЕЦ „ Белене “. Фирмите са международни водачи в областта на нуклеарната енергетика и са определени на база на техния опит, финансова непоклатимост и кредитен рейтинг, посочи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. До края на януари 2020 ще бъдат изпратени предложения на фирмите от „ кратия лист “ за подаване на обвързващи предложения.

Компаниите Фраматом САС и Дженерал Електрик са включени в късата листа, защото и двете компании са декларирали интерес за присъединяване в плана посредством доставка на съоръжение – Фраматом като снабдител на системи за сигурност, а Дженерал Електрик като архитект и снабдител на разнообразни пакети, в това число, само че не лимитирано до вторичния цикъл, състоящ се от главно съоръжение на турбинна зала, както и на компресорите, трансформаторите и друго евакуационно съоръжение. Двете компании оферират и да обезпечат финансиране за системите, които ще доставят, разясняват от министерството на енергетиката.

Процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ „ Белене “ бе оповестена на 22-ри май тази година в Официален вестник на Европейския. В рамките на поканата бе дадена и опция за заявяване на интерес за придобиване на миноритарно присъединяване в бъдещата плана компания, както и/или за закупуване на електрическа сила от бъдещата електроцентрала. 13 претендента подадоха заявки, а седем от фирмите обявиха интерес да вземат участие като стратегически вложител в плана. 

Процедурата е гъвкава и дава опция на определения стратегически вложител да води диалози с фирмите, декларирали миноритарно присъединяване в плана или интерес за закупуване на електрическа сила. Северна Македония съобщи интерес за придобиването на миноритарен дял в плановата компания, както и за изкупуване на електрическа сила от АЕЦ " Белене ".

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР