Руската пропаганда срещу Украйна, която от няколко дни внушава за

...
Руската пропаганда срещу Украйна, която от няколко дни внушава за
Коментари Харесай

Русия е използвала фалшива снимка в пропагандата за мръсна бомба в Украйна

Руската агитация против Украйна, която от няколко дни внушава за владеене на радиоактивна бомба в нападнатата страна, се оказа " илюстрирана " с подправени фотоси.

На 24 октомври Министерство на външните работи на Русия разгласява известие, в което е показано " създаването " на хипотетичната бомба в Украйна със фотография на апарати в транспарантни торби с жълтия сигнален знак за радиоактивна заплаха.

Към тях бяха добавени надписи за употребявани материали " Уран 235 и плутоний 239 ", с интервали на полуразпад.

Снимката обаче се оказа на елементарни сензори за противопожарна сигнализация, открадната от презентация на Агенцията за ръководство на радиоактивните боклуци в Словения.

Правителството в Любляна разгласява няколко известия, в които показва, че фотографията е направена още през 2010 година и е употребена от руснаците без позволение, отвън всевъзможен подтекст.

Photo, used by the Russian Foreign Ministry in its Twitter post () is an ARAO photo from 2010.
— Slovenian Government (@govSlovenia)
" Тя беше употребена за професионални презентации пред обществеността и заинтригуваната аудитория като пояснителен материал. Снимката демонстрира противопожарни детектори, които са в всеобща приложимост ", пишат в Twitter-профила на държавното управление на Словения.

Оттам разясняват, че продуктите са съдържали радиоактивен източник, само че не и някое от веществата, разказани от Русия върху откраднатата фотография.

Русия продължава да популяризира внушения, че Украйна се намира на " крайна фаза " от създаването на така наречен " мръсна " бомба.

Словения е член на Европейски Съюз и НАТО от 2004 година Държавата има атомна електроцентрала в Кръшко край границата с Хърватия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР