Руската православна църква (РПЦ) заяви, че е прекъснала връзки с

...
Руската православна църква (РПЦ) заяви, че е прекъснала връзки с
Коментари Харесай

РПЦ прекъсва връзка с Александрийския патриарх заради Украйна

Руската православна черква (РПЦ) съобщи, че е прекъснала връзки с патриарха на Александрия и цяла Африка Теодор II, откакто призна новата самостоятелна православна черква на Украйна.
Светият синод на РПЦ реши на съвещание, че е " невероятно " да се загатва името на Теодор II в молебствия и литургични процедури, се споделя на уеб страницата на православната черква.
Този ход пристигна, откакто през януари патриарх Вартоломей, най-висшата православна власт, показа формален декрет, потвърждаващ основаването на самостоятелна украинска черква на нейния лидер, финализирайки историческа разлъка с Руската православна черква. Москва в отговор прекъсна връзките с патриаршията в Истанбул. Декретът отвори пътя на православната черква на Украйна да бъде приета от други клонове на православието и други църкви.
Александрийският патриарх призна украинската черква по време на работа в Египет през ноември тази година, заяви московската черква. В изказването се споделя, че църквата изпитва „ дълбока тъга “ заради дейностите на Теодор, казвайки, че се е съюзил с „ схизматици “.
При някогашния президент Петро Порошенко Украйна настояваше за основаване на национална черква и по този метод да скъса вековните връзки с съветското духовенство. Киевските управляващи обявиха, че тази стъпка е от значително значение за справяне с съветското вмешателство. Този ход настъпи на фона на възходящото напрежение сред Москва и Киев. Въпросът също изигра основна роля в президентските избори в Украйна през март, като Порошенко направи независимостта от Руската православна черква основен въпрос, когато планираше кандидатура за преизбиране. Гласоподавателите обаче взеха решение друго.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР