Руската православна църква (РПЦ) се опасява, че руските монаси от

...
Руската православна църква (РПЦ) се опасява, че руските монаси от
Коментари Харесай

Русия се опасява, че монасите й може да бъдат изгонени от Атон

Руската православна черква (РПЦ) се притеснява, че съветските монаси от Атон може да бъдат принудително изгонени от Света гора. Възможно е това да е обвързвано с идното посещаване на Вселенския патриарх Вартоломей в Атон в края на май, сподели отец Димитрий Сафонов, секретар по междурелигиозните връзки на Отдела за външни църковни връзки (ВЦВ) на Московската патриаршия, представен от ТАСС.

" Планира се патриарх Вартоломей да посети Света гора в края на май и може би това ще съвпадне с полицейската акция, която гръцката полиция към този момент е направила против монасите от манастира " Есфигмен ", които не са съгласни с политиката на Вартоломей. " Според него е допустимо " политическо изпъждане на монаси, принудително, със мощ, със специфични средства. " " И ние се опасяваме, че, може би, същото заплашва съветското монашество, съветските монаси на Атон ", сподели свещеникът на конференция.

Той означи, че политическата власт над Атон принадлежи на гръцките управляващи. " Патриарх Вартоломей неотдавна посети Гърция и се срещна с министър-председателя, и е получил от него, съгласно някои отворени журналистически източници, единодушието му за изгонването на съветското монашество от Атон ", добави представителят на РПЦ.

Той напомни, че през 2016 година тържествено беше маркирано хилядолетието от наличието на съветското монашество на Атон. Тогава Светата гора беше посетена от съветския президент Владимир Путин. Според Сафонов в границите на настоящето политическо и осведомително опълчване на Запада против Русия и РПЦ като хилядолетната основа на съветската страна в западните медии е " почнала да се играе и Атонската карта ". " И немският Bild, и други издания към този момент посвещават цели страници за хипотетичната нужда от изпъждане на всички съветски монаси от Атон . Въпреки че там те не са доста ", съобщи духовникът.

Той цитира данни от началото на 20 век, съгласно които от 7000 монаси на Атон 3800 са руснаци. След всеобщото им прогонване от полуострова през 1912-1913г. са останали десетки, а по-късно " единствено няколко ". Сегашното наличие на съветското монашество на Атон съгласно Сафонов е доста малко. Това са главно жителите на манастира " Свети Пантелеймон ", които са канонично подчинени на Вселенския патриарх.

По-рано немският таблоид Bild разгласява публикация, в която се твърди, че р уски олигарси са правили " незаконни действия " на Атон, ориентирани против Европейския съюз . Изданието даде същата характерност на активността на монаси от Русия, които също назова " прокремълски ".

Монашеската република Атон е специфична самоуправляваща се административна единица в границите на Гърция, ситуирана на едноименния полуостров в североизточната част на страната. По пълномощия Атон принадлежи към Константинополската патриаршия. В същото време тя има на практика цялостна административна самостоятелност от Константинопол и вътрешна самостоятелност. Всички решения на Атон се вземат от 20 манастира, чиито представители съставляват управителния орган - Свещения Кинот.

Отношенията сред Московската и Вселенската патриаршия се обтегнаха откакто Вселенският патриарх Вартоломей, която е считана от РПЦ за неканонична и Московската патриаршия разгласи, че приключва връзките с Константинополската патриаршия.
 Гръцката черква призна независимостта на украинската
Гръцката черква призна независимостта на украинската

Московската патриаршия заплаши гръцката…
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР