Руската православна църква обяви днес, че къса част от връзките

...
Руската православна църква обяви днес, че къса част от връзките
Коментари Харесай

Москва къса връзките с Вселенската патриаршия заради Украйна

Руската православна черква разгласи през днешния ден, че къса част от връзките си с Вселенската патриаршия в Истанбул поради поддръжката на патриарх Вартоломей за самостоятелна от Москва украинска автокефална черква, съобщи „ Франс прес”.

„ На процедура всякога, когато Руската православна черква се намира в сложна обстановка, ние получаваме удари в гърба от страна на Констанстинополската патриаршия”, съобщи през днешния ден ръководителят на дипломацията в Московската патриаршия митрополит Иларион.

Руските духовници няма да вземат участие повече в епископалните събирания, комисии и структури, управлявани от представители на Константинополската патриаршия. Второ, в литургиите си църквите под контрола на Москва няма да се молят повече за Константинополския патриарх.
Вселенският патриарх ще признае самостоятелната Киевска патриаршия В някогашната руска република има бездънен геополитически ерес
В Украйна има черква, обвързвана с Русия, и черква, която е предана на Киевската патриаршия, самопровъзгласила се след независимостта на страната през 1992 година и която не е приета до момента от нито една православна черква по света.

Вселенският патриарх Вартоломей не е оповестил публично решението си за признание на автокефална черква в Украйна, само че тази вероятност, която би разрешила на Украйна да се освободи от религиозното настойничество на Русия над част от поклонниците, е нетърпима за Московската патриаршия, отбелязва Агенция Франс Прес.

През септември Константинополската патриаршия прати двама емисари в Киев, което породи гнева на Руската патриаршия. „ Константинополският патриарх навлезе в каноничната територия на Московската патриаршия, като прати двама свои екзархи в Киев”, сподели митрополит Иларион.

Руският патриарх Кирил, считан за съдружник на президента на Русия Владимир Путин, се опълчва твърдо на настояването за самостоятелност на Киевската патриаршия, която не е приета, само че е подкрепяна от проевропейките украински управляващи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР