Руската посланичка не отговаря на въпроса защо газът е спрян

...
Руската посланичка не отговаря на въпроса защо газът е спрян
Коментари Харесай

Митрофанова обвини България в шантаж

Руската посланичка не дава отговор на въпроса за какво газът е спрян единствено за Полша и България

Руската посланичка Елеонора Митрофанова изясни решението за прекъсването на газовите доставки за България с това, че се е включила към групата страни, които са подложили Русия на шантаж и рекет.

„ Руските валутни активи бяха нелегално блокирани, което ни лиши от достъпа до получаваните за газ средства “, сподели тя, предава.

„ Въпреки всички вражески стъпки, направени против Русия, нашата страна до момента е оставала благонадежден сътрудник на България “, изясни Митрофанова и добави: „ (Русия) Добросъвестно е изпълнявала отговорностите си по отношение на газа, в това число и обезпечаване на спомагателни размери, когато София имаше потребност от тях и ни молеше за помощ. Да припомня, че за финален път това беше през лятото предходната година “.

С израза „ молба за помощ “ тя разказа комерсиалната поръчка за доставка на спомагателни количества газ, които са платени по настоящите контракти.

Според Митрофанова западните наказания и запорирането на финансови са сложили Русия в състояние „ в действителност да продължава да доставя газ гратис “.

Руската посланичка не дава отговор на въпроса за какво газът е спрян единствено за Полша и България, само че не и за всички 27 страни-членки, които Кремъл възприема като „ вражески страни “. В доста от останалите страни от Европейски Съюз и НАТО има запорирани финансови дейни на съветската страна и съветски олигарси, само че не и в България.

„ Така, западните клиенти не са оставили на „ Газпром “ различен излаз, с изключение на да им предложи да продължат да заплащат с рубли за „ синьото гориво “, като се резервира предходната цена и другите условия на настоящите контракти “, сподели Митрофанова. В случая става дума за декрет на президента Владимир Путин, с който бе разпоредено на „ Газпром “ едностранно да промени настоящите контракти за достав

Според посланичката нищо не се трансформира за контрагентите на „ Газпром “ от новия метод за заплащане – през валутна сметка в „ Газпромбанк “, чиито приходи от непознатите компании се обменят в рубли на Московската борса и те се превеждат по втора сметка на купувача за заплащането към „ Газпром износ “. По думите ѝ цената на газа остава същата и няма медиатори в тази верига.

България твърди, че схемата не е призната, тъй като липсват гаранции, че преведените заплащания в долари ще доведат до доставката на съответните количества газ, нито има ясно за обменния курс в рубли на платените от България долари.

Нинова предлага България да се съгласи с рублите

На този декор водачът на Българска социалистическа партия и стопански министър Корнелия Нинова изиска Народното събрание да замрази цените на природния газ или да дефинира пределна цена, която да не надвишава записаната цена в контракта с „ Газпром “. Според нея страната би трябвало да да доплаща предстоящата по-висока цена за различните доставки на синьо гориво след прекъсването на съветските доставки

Нинова сподели, че общо искане дружно работодателски организации е държавното управление да възвърне диалозите с „ Газпром “ и доставките по съществуващия контракт.

Българска социалистическа партия ще упорства да се одобри незабавно законът, с който се вкарва в допълнение облагане върху свръхпечалбите на енергийните сдружения. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев разяснява, че няма по какъв начин при растящи цени на силата да се чака, че ще има опазване на работни места и че няма да има двуцифрена инфлация

„ Цената на енергоресурсите е основна освен за конкурентоспособността на предприятията, само че и за приходите на хората. Затова на днешната среща обсъждахме цените на газа и електрическата енергия. По-лесният проблем за решение е цената на тока. Нашата енергетика генерира такива свръхпечалби, че единствено с част от тях могат да бъдат обезщетени всички консуматори на свободния пазар “, съобщи ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР