Руската петролна компания Лукойл“ вече търси нов пост за Евгени

...
Руската петролна компания Лукойл“ вече търси нов пост за Евгени
Коментари Харесай

„Лукойл“ търси нов пост за ръководителя на бургаската рафинерия

Руската петролна компания „ Лукойл “ към този момент търси нов пост за Евгени Маняхин, ръководителят на Управителния съвет на българското сдружение „ Лукойл Нефтохим Бургас “. От публикации в съветски медии се схваща, че той най-вероятно ще застане отпред на една от най-големите петролни рафинерии в Русия – „ Лукойл-Пермнефтеоргсинтез “, защото генералният ѝ шеф Сергей Андронов ще се реалокира в централния офис на сдружението в Москва.

Андронов също е заемал поста ръководител на Управителния съвет на „ Лукойл Нефетохим “ – от 2007 до 2016 година, след което застана отпред на „ Лукойл-Пермнефтеоргсинтез “.

Според източниците в този момент неговото място в Пермската петролна рафинерия ще бъде заето от сегашния началник на бургаската рафинерия, който пък от своя страна зае поста в България едвам преди няколко месеца – през март.

Преди това Маняхин единствено за няколко месеца беше основен изпълнителен шеф на ISAB, дъщерното сдружение на „ Лукойл “ в Италия, което компанията продаде след решението на управляващите в страната да поемат ръководството ѝ в края на 2022 година Рафинерията в Приоло, Сицилия, беше под краткотрайно ръководство на страната, с цел да се избегне нейното затваряне и да се подсигурява непрекъснатостта на националните енергийни доставки в страната. Тогава имаше заплаха една от най-големите рафинерии в Европа да спре производството си заради идното на 5 декември 2022 година ембарго на Европейския съюз върху вноса на съветски недопечен нефт по море.

България изиска и получи дерогация от Европейския съюз за вноса на съветски нефт по море до края на 2024 година заради характерната ѝ обстановка, само че не може да го продава на други страни членки или на трети страни, с изключение на Украйна.

Само преди дни обаче, преди приемането на бюджета, депутатът от ГЕРБ Делян Добрев предложи в седемдневен период след приемане на бюджета да бъде анулирана дерогацията. От " Продължаваме промяната-Демократична България " направиха свое предложение за отпадането ѝ като съгласно тях би трябвало да бъде даден период от 30 дни до края на август, с цел да се направи разбор и да се реши дали да отпадне. 

В момента сходна обстановка се развива и с „ Лукойл Нефтохим Бургас “, пишат медиите.

През януари 2023 година българският парламент одобри решение, с което държавното управление може да поеме ръководството на бургаската рафинерия за период до 1 година, в случай че възникне нужда.

На 21 юли Народното събрание на страната одобри ремонти в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна., предвиждащи преустановяване на концесията, предоставена на „ Лукойл “ за пристанищен терминал „ Росенец “. Именно това се счита като стъпка за промяната на собствеността на рафинерията в Бургас. 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР