Руската паравоенна групировка Вагнер никога не е била в Сърбия

...
Руската паравоенна групировка Вагнер никога не е била в Сърбия
Коментари Харесай

Евгений Пригожин: Слуховете за контакти между Вагнер и Сърбия са безпочвени

Руската паравоенна формация " Вагнер " в никакъв случай не е била в Сърбия и не е имала контакти със Сърбия, съобщи създателят на формированието Евгений Пригожин, представен от сръбската организация Бета.

„ В частната военна компания „ Вагнер “ сега няма сръбски жители и от дълго време не е имало. Ето за какво всички клюки, които обикалят, за контакти сред „ Вагнер Груп “ и Сърбия са безпочвени “, заяви нощес Пригожин в обществените мрежи.

Във връзка с изказванията, че членове на групата Вагнер са участвали наскоро на митинги на косовски сърби в Северно Косово, Пригожин сподели, че " сърбите доста добре се оправят с проблемите си сами ", показва съветската държавна организация РИА Новости, представена от Българска телеграфна агенция.

Косовските сърби издигнаха барикади в Северно Косово през декември след ареста на някогашен косовски сръбски служител на реда, упрекнат за нахлуване против офис на Централната изборна комисия в Косовска Митровица. Барикадите бяха отстранени в края на годината след напън от Съединени американски щати и Европейски Съюз и след увещание от косовското държавно управление, че не съществува лист с косовски сръбски жители, които да бъдат задържани поради присъединяване си в мирни митинги или издигане на барикади.

В обществените мрежи наскоро се появи информация, че двама сръбски десни деятели, водачът на групата " Народен патрул " Дамнян Кнежевич и нейният член Зоран Лекич, са посетили център на компанията " Вагнер " в Санкт Петербург в края на предходната година, след което в медиите се появиха непотвърдени сведения за наличието на " Вагнер " в Северно Косово.

Сръбската редакция на съветската държавна медия " Раша тудей ", която неотдавна стартира работа в Сърбия, разгласява преди две седмици публикация на “Вагнер ” за набиране на доброволци за войната на Русия против Украйна.

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи в понеделник, че тази публикация на „ Вагнер " не е почтена " и че законът не разрешава на сръбските жители да вземат участие във военни дейности на непознати страни.

Според Наказателния кодекс на Сърбия присъединяване на сръбски жители във военни дейности на непознати бойни полета се санкционира със затвор от шест месеца до пет години. Ако обещано лице взе участие във въоръжен спор в чужбина като част от група, той е застрашен от затвор от една до осем години. Организирането на такова присъединяване се санкционира с отнемане от независимост от две до 10 години.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР