Руската отбранителна индустрия представи за първи път пред обществеността ракетната

...
Руската отбранителна индустрия представи за първи път пред обществеността ракетната
Коментари Харесай

Русия представи новата ракетна ПВО система С-500 Прометей

Руската отбранителна промишленост показа за първи път пред обществеността ракетната Противовъздушна отбрана система С-500 " Прометей " на отбранителното ревю " Армия-2024 " в Московска област, написа Defence Blog.

" Фокус " показва превод на материала без редакторска интервенция

Тази усъвършенствана система е предопределена за обезпечаване на противовъздушна защита на далечни дистанции и противоракетна защита на театъра на военните дейности.

С-500 " Прометей ", наречена на името на гръцката митологична фигура Прометей, е пътно-мобилна система, построена на шаси на БАЗ-69096, разполагаща с 10×10 транспортно-електронни пускови установки.

Очаква се тази система в последна сметка да размени остаряващата противоракетна система А-135, която защитаваше Москва и близките райони от силози.
Освен това С-500 е проектирана да добави зенитно-ракетната система (ЗРК) С-400 " Триумф ", която постоянно е обект на набези от страна на Украйна напоследък.

Универсалността на С-500 е една от основните ѝ характерности. Подобно на доста от високотехнологичните съветски системи за противовъздушна защита, С-500 може да бъде конфигуриран да изстрелва разнообразни ракети, което ѝ разрешава да се оправя с разнообразни закани на разнообразни дистанции и височини. Тази дарба я трансформира в голям актив в съветската мрежа за противовъздушна защита.

Разработването на С-500 стартира съществено през 2009 година, само че програмата се забавя и не доближава първичните си цели за серийно произвеждане, които съгласно уверените прогнози е трябвало да стартират до 2012 година

Въпреки тези неуспехи системата доближи забележителен стадий, когато през октомври 2021 година е доставен първият бригаден комплект от единици С-500 " Прометей " на 15-та войска със особено предопределение на съветските Въздушно-космически сили, виновна за отбраната на Москва и централния район на Русия.

В изказване от 25 май 2021 година съветският президент Владимир Путин акцентира смисъла на С-500 за отбранителната тактика на Русия, като отбелязва, че " повече от 70% от зенитно-ракетните полкове в състава на Въздушно-космическите сили са преоборудвани със актуалните системи С-400. Следва доставката на системата С-500 на войските, като тестванията ѝ към този момент завършиха сполучливо ".

На 23 август 2021 година вицепремиерът на Русия Юрий Борисов разгласи, че системата С-500 е влезнала в серийно произвеждане, с което се отбелязва нов стадий в нейното внедряване в отбранителните сили на Русия.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР