Руската криптоборса Garantex обслужва престъпни групи, богати руснаци и терористи

...
Руската криптоборса Garantex обслужва престъпни групи, богати руснаци и терористи
Коментари Харесай

WSJ: Руската криптоборса Garantex обслужва терористите от "Хамас"

Руската криптоборса Garantex обслужва незаконни групи, богати руснаци и терористи от Хамас въпрек исанкциите на Съединени американски щати. Това заяви The Wall Street Journal. 
 
Миналата година Съединени американски щати постановиха наказания на основана в Москва криптоборса, с цел да попречат на руснаците да избегнат финансовата обсада, наложена след нахлуването в Украйна.
 
Въпреки това, базирайки се на данните на хора, осведомени с компанията, изданието твърди, че Garantex се е трансформирал в главния канал, посредством който руснаците трансферират средства в самата Руската федерация и ги изнасят от страната.
 
Според американските управляващи криптоборсата е средство за изпиране на приходите на съветските киберпрестъпници. " Нарастващата роля на Garantex като световен канал за противозаконни средства беше доказана този месец от доказателства, че палестинските бойци отчасти финансират посредством криптовалута интервенциите си преди офанзивите на 7 октомври в Израел ", се споделя в отчета.
 
 Терористи от Хамас Терористи от Хамас Източник: Telegram
Дигиталните портфейли, следени от палестинския " Ислямски джихад ", който се причисли към " Хамас " в офанзивите, получиха част от $93-те милиона посредством Garantex.
 
В допълнение, в Руската федерация обменът се употребява за конвертиране на рубли в други валути. Клиентите подават рубли в брой в офисите на Garantex, с цел да получат криптовалута, най-вече под формата на постоянни монети. След това те могат да бъдат изтеглени като обичайната валута в чужбина от мрежа от локални сътрудници.
 
Според доставчика на криптоданни Coinpaprika, транзакциите на клиентите в платформата възлизат на към $865 милиона през юли, което е над три пъти повече от сумата, която е обработила през месеца, в който е била глобена.
 
Справка
Стартирала през 2019 година, Garantex е известна криптовалутна борса в Русия за търговия с рубли. Припомняме, че Иран е един от най-щедрите финансови спонсори на " Хамас ", който даде на терористите нужните запаси за осъществяването на терористичните им актове. Оказа се обаче, че " Хамас " са имали и друга финансова поддръжка - криптовалута от онлайн донори.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР