Руската космическа агенция Роскосмос планира да разпродаде активи на стойност

...
Руската космическа агенция Роскосмос планира да разпродаде активи на стойност
Коментари Харесай

Роскосмос разпродава имуществото си

Руската галактическа организация " Роскосмос " възнамерява да разпродаде активи на стойност над 11,4 милиарда рубли (124 милиона долара), защото глобите, наложени от Запада поради войната, водена от президента Владимир Путин в Украйна, не престават да оказват въздействие, оповестиха локални медии, представени от Newsweek.

Представител на компанията сподели пред съветския новинарски канал RBC, че решението е взето, откакто " Роскосмос " е изгубил съвсем 80 % от приходите си от експорт след загуба на поръчки и основни сътрудници заради войната в Украйна . Тази година има намерение да продаде своите „ неосновни “ активи – повече от 150 позиции, в това число пансиони и някогашни санаториуми, поземлени и имотни комплекси и центрове за отдих.

Откакто Путин стартира пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 година, " Роскосмос " загуби скъпи клиенти като основания в Обединеното кралство сателитен оператор OneWeb Ltd. и галактическата организация на Южна Корея, премахвайки основен източник на задгранично финансиране, заяви Bloomberg по-рано.

През декември генералният шеф на " Роскосмос " Юрий Борисов сподели по държавната телевизия, че годината " не е била лесна " за компанията.

„ Но най-важното е, че, уповавам се, обърнахме всички отрицателни трендове, които съпътстваха промишлеността от няколко години “ , сподели той.

Списък с парцели, които компанията се надява да продаде през 2024 година, включва тези, които се намират в столицата Москва и покрайнините на Московска област, Краснодарския край, Самара, Тверския район и другаде.

Средствата от продажбата на имущество ще бъдат употребявани за " възстановяване на финансовото и икономическото положение на предприятията " на " Роскосмос ", сподели представителят, отбелязвайки, че предходната година компанията е направила над 6,5 милиарда рубли (70,72 милиона долара) от продажбата на своите неосновни активи.

От Newsweek прецизират, че са се свързали с " Роскосмос " за коментар по имейл.

Борисов сподели през декември, че компанията е изгубила контракти на стойност 180 милиарда рубли (1,9 милиарда долара) от 230 милиарда (2,5 милиарда долара) вследствие на продължаващия спор в Украйна и последващите наказания, наложени на Русия от съдружниците на Киев.

„ От 230 милиарда рубли 180 милиарда от договорите отидоха в по този начин наречените недружелюбни страни – това включва доставка на мотори, това включва услуги за изстрелване. Следователно 180 милиарда в действителност са от нашите доходи от експорт “, сподели Борисов пред Телевизионен канал Русия-24.

През октомври предходната година " Роскосмос " наподобява призна, че съветската задача Луна-25 се е провалила, защото не може да размени западните технологии.

Компанията заяви, че безпилотният галактически транспортен съд Луна-25, който се чака да кацне на Южния полюс на Луната на 21 август, е излязъл отвън надзор и се е разрушил в повърхността на Луната на 19 август заради нередовност в блока за ръководство на сондата.

Русия се бори да размени някои от комплицираните технологии, които внесе от Запада, като микрочипове, откогато беше ударена с невиждани наказания поради нахлуването в Украйна.

* Във видеото: Лидия Шулева: 13-ият пакет наказания против Русия няма да засегне стопанските системи на Европейски Съюз

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР