Руската коронавирусна ваксина "Спутник V" има ефикасност от 91,6% и

...
Руската коронавирусна ваксина "Спутник V" има ефикасност от 91,6% и
Коментари Харесай

Руската коронавирусна ваксина Спутник V има 91,6% ефикасност

Руската коронавирусна ваксина "Спутник V " има резултатност от 91,6% и е безвредна, оповестява ТАСС, базирайки се на данните от третата фаза от тестванията на препарата, съобщи ТАСС.

Данните са оповестени в авторитетното здравно списание "Лансет ".

"Ефикасността на имунизацията възоснова на доказаните случаи на COVID-19 21 дни след първата доза от имунизацията се оповестява като 91·6%... и показаното понижаване на тежестта на болестта след една доза е изключително окуражаваща за настоящите тактики за икономисване на дози ", се споделя в обявата.

От 19 866 доброволци, които са получили имунизацията по време на опитите, 78 са се заразили.

При доброволците над 60-годишна възраст ефикасността е била даже малко по-висока - 91,8%.

"Спутник V " обезпечава цялостна отбрана против тежки случаи на болестта и е еднообразно ефикасна против всички известни варианти на ковид, в това число новия "британски ".

ТАСС напомня, че към този момент единствено три ваксини в света демонстрират успеваемост над 90%. Другите две са на американо-германския тандем Pfizer- BioNTech (95%) и на американската компания Moderna (94,1%).

Антителата против ковид след инжектиране с съветския препарат са открити при 98% от доброволците. Клетъчен имунитет е открит при всички участници в изследването.

Имунитетът след имунизация е бил 1,3-1,5 пъти по-висок, в сравнение с след заболяване.

"Спутник V " има един от най-ниските проценти на риск от съществени странични резултати - 0,27% против 0,58% за имунизацията Pfizer-BioNTech и 0,97% за Moderna.

"Спутник V " в композиция с други ваксини може да увеличи тяхната успеваемост, се отбелязва в информациятя. По-специално това се следи, когато се комбинира с имунизацията, създадена от Оксфордския университет и създавана от британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca.

Руската ваксина може да се съхранява при температура от 2 до 8 градуса над нулата. Това улеснява превоза и складирането ѝ. За разлика от нея имунизациите на Pfizer-BioNTech и на Moderna изискват свръхниски температури (съответно минус 70 и минус 20 градуса Целзий).

Цената на една доза от "Спутник V " е под 10 $ и тя към този момент е утвърдена за прилагане в 16 страни, показва ТАСС. Европейски от тях са две - Сърбия и Унгария.

Другите са Аржентина, Боливия, Венецуела, Парагвай, Иран, Палестинската автономност, Обединени арабски емирства, Гвинея, Тунис. Очаква се Индия да я записва този или идния месец.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР