Руската компания Транснефт съобщи днес, че в резултат на отказ

...
Руската компания Транснефт съобщи днес, че в резултат на отказ
Коментари Харесай

Петролопроводът Дружба: от времето на СИВ до войната в Украйна

Руската компания " Транснефт " заяви през днешния ден, че вследствие на отвод на банкова трансакция, обвързван със глобите против Москва, украинската компания " УкрТрансНафта " е спряла да дава услуги за транспорт на нефт през територията на Украйна от 4 август през южната тръба на петролопровода " Дружба ", съобщи ТАСС. По този маршрут се доставя нефт за Унгария, Чехия и Словакия. Транзитът на нефт по северната тръба през Беларус за Полша и Германия продължава.

Историята на " Дружба "

Към края на 1950-те години страните от Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ) изпитват остра потребност от нефт поради растежа на промишленото произвеждане. Петролните доставки от Съюз на съветските социалистически републики за Източна Европа тогава се правят единствено с железопътен превоз. Затова на 18 декември 1958 година на Десетата сесия на Съвет за икономическа взаимопомощ в Прага е взето решение за създаване на петролопровод от находищата в Башкирска и Татарска АССР до Германска демократична република, Полша, Унгария и Чехословакия. Съоръжението е кръстено " Дружба ". През 1959 година са подписани междуправителствени съглашения за градежа на петролопровода.

Строителството стартира на 10 декември 1960 година в региона на Карпатите. През 1962-1963 година приключва работата по секторите от петролопровода в Чехословакия, Полша, Унгария и Германска демократична република. До 1964 година през тях се подава нефт, разтоварван на границата от железопътни цистерни.

На 15 октомври 1964 година петролопроводът " Дружба " е публично пуснат в употреба.

Общата дължина на оборудването е 4665 км, от които 3004 км през територията на Съюз на съветските социалистически републики, 675 км през Полша, 836 км през Чехословакия, 123 км през Унгария и 27 км през Германска демократична република. От него на територията на Съветския съюз са направени към 300 км разклонения до най-близките градове. Първоначалната му мощ е 30 милиона тона годишно.

През 1969 година стартира разширение на пропускателната му дарба, а през 1974 година е издигната втората тръба. През 1978 година е издигнато отклонение от " Дружба " до петролни терминали в Литва и Латвия.

През юли 2006 година заради повреда поражда теч на отклонение на петролопровода покрай град Унеча. Замърсената повърхност е 1000 кв. м. В резултат на това подаването на суровината през този сектор към Прибалтика е спряно и не е обновено и до момента.

През 2009-2012 година е издигнат съветският петролопровод " Балтийска тръбопроводна система - 2 " (БТС-2, Унеча-Андреапол-Уст-Луга), свързващ " Дружба " с съветските пристанища на Балтийско море.

От април до май 2019 година подаването на нефт през " Дружба " е спряно поради замърсяване с органически хлорид, намерено в тръбопровода. Инцидентът е станал при опит за укриване на кражба на гориво. Общо 3,5 милиона тона нефт бяха нужни за почистването, а прекъсването аргументи загуби за милиарди както за доставчиците, по този начин и за " Транснефт ". Беше формирано наказателно дело, следствието по което завърши през януари 2022 година, а процесът против основните обвинени към момента не е почнал.

В момента " Дружба " е мрежа от петролопроводи с обща дължина 8900 км, в това число 3900 км на територията на Русия. Собственик на съветския сектор от оборудването е " Транснефт " посредством дъщерната си компания " Транснефт-Дружба ".

Беларуският сектор е благосъстоятелност на компанията " Гомелтранснефт Дружба ", украинският - на " УкрТрансНафта ", полският и немският - на ПЕРН (PERN), унгарският притежател е компанията МОЛ (MOL), словашкият е " Транспетрол " (Transpetrol), а чешкият - " Меро " (Mero).

Максималният годишен размер на премествания през петролопровода " Дружба " нефт може да доближи към 100 милиона тона (включително с разклоненията).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР