Руската компания Газпром обяви във вторник, че е спряла доставките

...
Руската компания Газпром обяви във вторник, че е спряла доставките
Коментари Харесай

Газпром спря доставките на руски газ за Нидерландия


Руската компания " Газпром " разгласи във вторник, че е спряла доставките на природен газ за Нидерландия, защото енергийната компания " ГазТера " (GasTerra) е отказала да заплаща в рубли след военната атака на Русия в Украйна, съобщи Агенция Франс Прес, представена от БНР.

" Газпром " изцяло спря газовите доставки за " ГазТера " поради неплащане в рубли ", разгласи съветският газов колос в изказване.

Москва желае клиенти от " вражески страни ", в това число членките на Европейски Съюз, да заплащат за доставяния газ в рубли – способ на заплащане, която заобикаля западните финансови наказания против централната банка поради спора в Украйна.

" Газпром " уточни, че към 30 май не е получила заплащания за доставения газ на Нидерландия през април макар информирането на " ГазТера " че заплащането за газ от 1 април би трябвало да е в рубли.

" ГазТера ", която отчасти е благосъстоятелност на нидерландската страна, заяви в понеделник, че чака прекъсване на газа, защото е решила да не съблюдава едностранните условия на " Газпром " за заплащанията ", защото те нарушават глобите на Европейски Съюз.

Спирането на доставките значи, че Нидерландия няма да получи 2 милиарда кубически метра газ от през днешния ден до октомври, заяви " ГазТера " и добави, че ще купува газ от другаде.

Нидерландия е следващата европейска страна със спрени доставки на съветски газ, през април това стана с България и Полша, а през май и с Финландия.

Нидерландия разчита на Русия за към 15% от доставките на газ, които са към 6 милиарда кубически метра годишно, сочат данни на държавното управление.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР