Руската киноложка федерация сподели с РИА Новости съвети как да

...
Руската киноложка федерация сподели с РИА Новости съвети как да
Коментари Харесай

Какво да правим при сблъсък с агресивно куче?

Руската киноложка федерация показа с РИА Новости препоръки по какъв начин да се избегне нахлуване от бездомни кучета и какво да се прави, в случай че кучето на безконтролен собственик прояви експанзия, предава dariknews.bg.

Важно е всеки от нас да знае разпоредбите на държание при среща с бездомни глутници, това ще помогне да се избегнат неприятности. Но с изключение на среща с бездомни кучета, от време на време се постанова да се оправяме и с безотговорни стопани, които не вземат участие интензивно във възпитанието на своите домашни любимци. Поради това могат да зародят конфликтни обстановки. В този случаи цялата виновност пада върху плещите на притежателите, на които по принцип бих забранил да имат кучета от каквато и да е порода, споделя Владимир Голубев, президент на Руската федерация по кинология пред РИА Новости.

Както изясни Голубев, в случай че човек срещне бездомно куче, което не демонстрира интерес към него, тогава тази среща не е рискова. Не обръщайте внимание и минете, споделя специалистът.

Ако се приближи бездомно куче, размахало опашка, това нормално значи, че чака да получи храна. Осъзнавайки, че упованията не са оправдани, ще се разсее от вас и ще продължи по пътя си, споделя Голубев.

Ако кучето стартира да лае или ръмжи, постоянно има причина за това. Лаенето е метод за връзка: да вземем за пример, кучето може да лае по човек, който се намира на територията, където се храни и нормално този лай е без последици и без провокация от ваша страна. Първият симптом на действителна заплаха е в случай че кучето се движи към вас ръмжейки и ушите му са компактно прилепнали към главата, споделя той.

Агресивното държание, може да бъде обвързвано с болест, апетит, отбрана на потомството или отбрана на територия. В никакъв случай не атакувайте първи. Бавно се оттегляйте, без да вършиме внезапни придвижвания или шумни звуци, не забравяйте, че в такива обстановки не можете да обърнете тил на кучето, изяснява специалистът.

Ако кучето нападна, би трябвало да се опитате да се преборите с него с спонтанни средства и да сте сигурни, че сте защитили врата си, защото ухапванията на това място могат да бъдат съдбовни, изясни Голубев.

Най-голямата заплаха съставляват глутници кучета - те могат да нападат на територията, която смятат за своя. Най-доброто нещо е да се опитате да избягвате сходни срещи. Не ходете по запустели територии и строителните площадки, не се отдалечавайте от оживени места. Ако инцидентно сте влезнали в необитаем регион, където живее бездомна глутница, не се опитвайте да избягате или да се държите заплашително, споделя още Голубев.

Според него, в случай че останете спокойни, не проявявайки никакъв боязън или експанзия, глутницата може да не обърне внимание на външни лица.

Ако бездомните кучета стартират да лаят по минувач, той би трябвало да стои неподвижно, най-добре с тил към дърво, стена, ограда, тъй че глутницата да не може да го заобиколи и го събори.

Кучетата лаят, изясни Голубев, демонстрирайки, че са недоволни от срещата с непознати на тяхна територия, и се пробват да прогонят непознатия. Те могат да нападат, в случай че им се коства, че индивидът заплашва живота им, или в случай че лидерът на глутницата реши, че може да ускори престижа си, като се оправи с индивида като с лесна плячка.

Вашето избавление е единствено в хладнокръвието . Не забравяйте: колкото и да сте уплашени, в никакъв случай не би трябвало да показвате страха си. Ако, не дай Боже, имате дете със себе си, не се опитвайте да го вземете на ръце: глутницата ще го одобри като демонстрация на суматоха и сигнал за офанзива. Поставете детето до стена, дърво или ограда и го прикрийте от глутницата с тялото си. Останете на място, до момента в който кучетата се успокоят. Когато изгубят интерес към вас, започнете постепенно да се отдалечавате и никога не обръщайте тил на кучетата. Движете се постепенно и гладко, до момента в който не излезете от територията на глутницата, споделя дресьорът.

Ръководителят на Руската федерация по кинология акцентира, че при домашните любимци отговорност постоянно носи стопанинът на кучето.

Правилното образование е неразделна част от живота на стопанинът на кучета. Собствениците на домашни любимци би трябвало да съблюдават разпоредбите за разходка: можете да разхождате домашния си любим единствено на позволени места, кучето би трябвало да върви на каишка или на каишка и с намордник до мястото на разходката (правилата се разграничават според от породата и решенията на органите на локалното самоуправление), а съпътстващият го човек би трябвало да може да го управлява, както и своите дейности, преди всичко той би трябвало да бъде изтрезнял и вменяем, добавя Голубев.

Той изясни, че свободното разхождане на куче без каишки и прочие е възможно единствено в частни територии, принадлежащи на притежателя, както и на особено избрани места. Забранено е ходенето без намордник и каишка от кучета от евентуално рисковите породи като алабай, американски булдог, бразилски булдог, бултериер, стафордширски териер, вълкопроизводни, питбул, както и кръстоски от посочените породи.

Такива кучета могат да се разхождат единствено в оградени зони, принадлежащи на притежателя, а на входа на тази зона би трябвало да се сложи сигнален знак. Ако вследствие на немарливост на притежателя е породена щета на нечий живот, здраве или имущество, притежателят на животното ще носи отговорност в сходство с нормите на гражданския, административния или наказателния кодекс, според от събитията и тежестта на следствията.

За да се избегнат конфликтни обстановки е належащо да се придържате към някои елементарни правила: не пипайте и не хранете непознати кучета без разрешението на стопанина и още повече не позволявайте на децата да вършат това. Ако забележите, че лидерът на куче нарушава разпоредбите за разходка, да вземем за пример разхожда кучето на детската площадка, учтиво го помолете да вземе домашния любим на каишка и да се отдалечи от мястото. Във всяка обстановка, преди всичко, е належащо да се демонстрира почитание един към различен, споделя в умозаключение съветския кинолог.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР