Руската журналистка Маргарита Шурупова, избягала от Русия в България, прави

...
Руската журналистка Маргарита Шурупова, избягала от Русия в България, прави
Коментари Харесай

Руска журналистка с ужасяваща изповед за Путин и Русия

Руската журналистка Маргарита Шурупова, избягала от Русия в България, прави трогателна и ужасяваща изповед за това какаво е същинското лице на Путин и Русия. Тя показа пред стратегия " Христо Ботев " плана си " Очевидците на 24 февруари ".

Ето и цялата изповед на Шурупова:

Защо Русия атакува Украйна

" Мисля, че този проект за нахлуване е съзрявал от дълго време в мозъците на хората, които одобряват решения в нашата страна – президентът Путин и заобикалящите го политици. Това са бълнувания за империя, за Съветския съюз като някаква полезност. Бълнувания за възобновяване на облика на великата страна. Те считат, че великата страна значи голяма територия.

Мисля, че главната причина е това, че нашият президент Владимир Путин и хората, които го поддържат от властимащите кръгове, не се интересуват от благосъстоянието на страната, не ги интересуват и развиването на технологиите или стопанската система.

Не ги интересуват и високообразованите хора, които да живеят богато и щастливо в страната си. Те се интересуват единствено от територията. Сега си мечтаят за Украйна, тъй като не я считат за суверенна страна. Путин счита Украйна за някакъв придатък на Русия. "

Защо и Европа, и руснаците подцениха Путин

" Повечето си мислеха, че скупчването на оръжие от страна на Русия по границите ѝ с Украйна е просто дрънчене на оръжие. Заблуждавахме се, тъй като имаше пандемия и нашият президент, както разбираме в този момент, я е прекарал в бункера си и явно за тези две години той дефинитивно е изгубил разсъдъка си.

И всички пропуснаха този миг, не го взеха под внимание, че страната към този момент се ръководи от един психологично болен човек, който има някакви илюзорни хрумвания за преустройството на света. И никой не регистрира този миг, че в нашата страната решенията се взимат от един човек – от Путин – и концентрацията на власт в ръцете му е голяма, а той си е изгубил мозъка.

Той направи по този начин, че институциите в страната, които са нужни на едно демократично общество, отслабваха и се разрушаваха година след година. Унищожи и свободните средства за всеобща информация. Държавата към този момент е полицейска.

В съпоставяне с гражданските лица в Русия към този момент има доста висок % служещи в силови структури. Всички тези фактори доведоха до това, че нашата страна от от автократична стана тоталитарна. "

Когато стартира войната

" Всъщност аз съм една дребна пешка в цялата тази драма. Аз съм журналистка от районна медия. Едновременно работя и като учител в университета в моя град. Бях и цивилен деятел. След началото на войната осъзнах, че не мога да не преставам да се занимавам с нещата, с които се занимавах до тогава и да остана в Русия.

Защото доста бързо започнаха да се одобряват репресивни закони, които лимитират свободата на словото. На 4 март се одобри Законът за средствата за всеобща информация. Официално той се назовава Закон за дискредитация на дейностите на въоръжените сили на територията на Украйна. Този закон всъщност запушва устата на всички, които са срещу тази война. Естествено, аз съм срещу войната.

И аз, и доста мои единомишленици, незабавно след началото на войната, се опитвахме да приказваме на жителите, че тази война е злополука, че това е позор, срам и закононарушение. С приемането на този закон бе неразрешено да се приказва каквото и да е за войната и изобщо неща, които се разминават с мнението на държавната агитация.

След като този закон влезе, под негово деяние има към този момент заведени 3333 протокола за административни каузи на хора, които са платили санкции от 30 до 50 хиляди рубли. Има и 194 наказателни каузи, като едно от тях към този момент се увенча с наказване отнемане от независимост на съветски народен представител.

Той получи седем години наказателна колония за това, че на съвещание на Градския съвет е споделил, че не би трябвало да се организира конкурс за детски рисунки в Русия, до момента в който в Украйна избиват деца. Има още доста заведени такива неуместни каузи, да вземем за пример за лайкове в обществените мрежи, за фотоси на профила, даже за метода, по който си облечен, може да получиш дело, санкция или нещо по-страшно.

Тоест на нас ни запушиха устата. А аз съм по този начин устроена, че не мога да мълча и знам, че ще не преставам да споделям истината за тази война. Тогава разбрах, че в случай че желая да продължа да работя, то аз не мога да работя в тази страна като публицист. "

Наказателните колонии

" Има следствия, само че те са доста нищожни. Информацията е доста нищожна. Знае се, че в тези лагери се намират доста хора, които биват държани там срещу волята им. Тези хора са подлагани на разпити непрекъснато, без никакво съблюдаване правата на индивида. С противозаконни процедури като събличане голи и измъчвания. За страдание нямаме огромна информация, тъй като публицистите, които работят на територията на Русия, те въобще не приказват за военната тема, т.е. се самоцензурират, тъй като другояче опасността против тях е огромна. "

" Очевидците на 24 февруари "

" След приемането на този закон с сътрудници, които също емигрираха от Русия след началото на войната, искахме през плана да дадем опция на хората против войната да кажат това, което мислят. Защото сега в Русия има единствено агитация – военна, милитаристка. Тази агитация на страната всъщност към този момент е фашистка и националистическа в своите формулировки. Тоест в осведомителното поле на Русия има или тази агитация, или нищо. Ние искахме да запълним този информативен вакуум и започнахме плана поради руснаците, които са срещу войната. Искахме да покажем и по какъв начин от началото на войната се трансформира ориста на всеки човек – каква драма претърпяват хората.

После разбрахме, че казусът е доста по-широк и с изключение на тази цепнатина в нашето съветско общество е доста значимо да се освети и разрива сред народите.

В това, че ние нападнахме приятелски народ, има нещо надълбоко трагично и е голямо закононарушение. Това е нещо немислимо. Затова взехме решение да беседваме и с украинци.

Сега публикуваме устни и писмени истории на руснаци и украинци за това какво стана в живота им след началото на войната.

Голяма част от руснаците претърпяват огромен позор, изтезават се, усещат се опозорени от това, че Русия атакува Украйна и се чудят по какъв начин да понесат отговорността от това, което се случва. Преживяванията на украинците са напълно други. У тях има чувство за незапълнима бездна сред украинци и руснаци. Това е раздор за доста генерации напред. Няма да има амнистия за нас, руснаците. Украинците са доста свободолюбиви хора, които няма да спрат да отстояват свободата си и ще се бият до последно. "

Една история

" Историите от Украйна всички до една са печални – за хора, които стоят под обстрел и виждат гибелта със своите очи директно всеки ден. Наскоро приказвах със заместник-ректора на Фармацевтичния университет в Харков. Той не е отишъл да води война, тъй като има здравословен проблем с очите.

Но огромният му наследник се бори в Украйна. И той споделя по какъв начин от време на време няма връзка със сина си с дни и какъв брой се тревожи за него. Самият заместник-ректор е бил почитан човек, а в този момент домът му е опустошен, разграбен напълно. Сега и той е в България с жена си и дребното им дете без никакви средства за битие. И на този просветен човек му се постанова да работи на градеж тежък физически труд, неприятно заплатен.

Този диалог с него за мен, като рускиня, беше непосилен, тъй като действително виждаш индивида, на който животът е разрушен от руснаци. "

Ние сме малцинство по отношение на съгласните с Путин

" Ние не взехме под внимание силата на пропагандата на Путин. Смята се, че най-страшното оръжие на Русия са нуклеарните ракети, само че пропагандата е не по-малко ужасно оръжие. Тя убива към момента живите хора, тъй като, макар че са живи, те не могат да мислят. Това е доста ужасно. Когато от всяка " ютия " към хората се лее информация, че всички са врагове на Русия, а ние, руснаците, сме популярен подценен народ, който всички наскърбяват, ми това работи.

Особено в случай че човек не има запас да търси самичък информация от други източници. Не всеки в Русия има обучение, с цел да употребява други източници. Затова работи пропагандата. Но желая да кажа, че хората, които поддържат войната, също са жертви. Разбирам, че в никакъв случай няма да поддържам връзка повече с хората от моя кръг, които в този момент поддържат войната. Те ме отвращават.

Но разбирам и че тези хора също са жертва. На тях са им внушили това и са се оказали слаби, не са могли да се оправят с това. Сега тези хора са като омагьосани – повтарят това, което им се приказва по малкия екран, и това е ужасно. Прилича на зомбиране. "

Защо медиите на Путин лъжат

" Всички свободолюбиви публицисти, тези, които схващат що за специалност е публицистиката, още при започване на войната напуснаха държавните медии на Путин. Там останаха единствено тези, които са подготвени да одобряват пропагандата. И те вършат това не от боязън.

Сложно е да осъзнаваш, че това, което приказваш, е неистина и все пак да продължаваш. Затова множеството от тези публицисти стартират откровено да имат вяра в личната си неистина. Защото психически това е по-малко натоварващо. Като ги гледаш, до момента в който произнасят думите, очите им – това е един фанатизъм.

Те сами попадат под въздействието на личната си внушаемост. Това е всеобща полуда. Да не приказваме, че им заплащат добре за лъжите. "

Опасният фашизъм и шовинизъм на Путин

" Виждали сме исторически образци до какво водят такива режими. Това води до всеобщо принуждение. Води до нападателна външна политика и към принуждение вътре в страната. Това води до геноцид по народен симптом, какъвто е казусът с украинците. А по повод към руснаците вътре в страната, това още не е физическо заличаване, само че това е нарушаване на правата посредством репресии.

Путин прави геноцид и против своите млади момчета, които в този момент умират в Украйна. Това е поколението, което се роди в демографска рецесия. Те в този момент умират, тези млади мъже, и по този начин той унищожава личния си народ. "

Русия върви към политически геноцид. Хората губят човешкия си образ. Но както практиката сподели, за жалост 20 години промиване на мозъците на хората се оказаха задоволителни. "

Прогноза

" Според мен, репресиите в Русия ще доведат до сблъскване сред жителите вътре в самата Русия. Засега имаме една " Студена революция ", само че имам възприятието, че тя ще прерасне в действителна революция, до кръвопролитна революция вътре в Русия. Това закононарушение на Русия в Украйна не може да остане просто безнаказано. Няма да се размине всичко това и да се не помни.

Това е ужасно зло и страната, и ние, като нейни жители, ще понесем отговорност за това. Възможно е страната да загуби своята целокупност. Нищо хубаво не чака Русия, а Украйна ще победи. Аз съм уверена. “
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР