Руската инвазия в Украйна беше посрещната в отговор с безпрецедентни

...
Руската инвазия в Украйна беше посрещната в отговор с безпрецедентни
Коментари Харесай

Световната търговия след войната в Украйна: Накъде ще се развиват процесите?

Руската инвазия в Украйна беше посрещната в отговор с невиждани търговски и други стопански наказания от Западните страни. Някои страни от Световната комерсиална организация (СТО) към този момент лишиха статута на Русия на " най-облагодетелствана нация ", което им разреши да издигат митнически бариери пред търговията с Русия.

Последиците от засиленото геополитическо напрежение за международната комерсиална система се преглеждат в отчет на Световния стопански конгрес (WEF).

Той разпознава и разказа пет вероятни сюжета за въздействието на съветската военна интервенция в Украйна върху международната търговия.

Конфликтът като се изключи че докара до " невиждани търговски и други стопански наказания ", " възходящото геополитическо напрежение повдига въпроси по отношение на последствията за международната комерсиална система ", означават специалистите в прогнозата си, написа в материал на финансовия портал Investing.com.

Експертите идентифицираха пет вероятни сюжета за развиване на комерсиалните връзки сред страните. В систематизиран и доста синтезиран тип, " сюжетите " се показват в следното.

Първият е  " протест на Русия ". При този вид наказания ще бъдат въвеждани единствено по отношение на Русия и Беларус. И в случай че спорът в Украйна се проточи, рестриктивните мерки ще се разширят, а международните компании ще продължат да напущат страната.

Вторият е сюжетът за  " реабилитация ". Ако в Украйна бъде реализирано " безапелационно помирение ", комерсиалните връзки на Русия с други страни ще могат да бъдат последователно възобновени. Това ще понижи риска от по-нататъшно фрагментиране на международната комерсиална система, показват анализаторите.

Третият сюжети е на " реактивна фрагментация ", при който " вторични " наказания ще бъдат наложени във връзка с страните от СТО, които финансово и/или материално поддържат Русия.

Четвъртият сюжет предвижда задълбочаване на връзките между страните сътрудници, да вземем за пример в региона на цифровата стопанска система или екологията, където могат да се разработят нови общи правила.

Петият вид анализаторите изготвили отчета на Световния стопански конгрес (WEF) са нарекли сюжет за  " бедните страни, които не са съдружници ". В този случай група единомишленици от СТО ще продължат комерсиалното съдействие единствено с тези страни, които споделят техните полезности на " демократичния стопански порядък в света ", а други страни ще бъдат лишени от търговски привилегии.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР