Руската икономика се справя по-добре от очакваното с международните санкции,

...
Руската икономика се справя по-добре от очакваното с международните санкции,
Коментари Харесай

Икономисти: Санкциите причиняват по-малка от очакваното икономическа болка на Русия

Руската стопанска система се оправя по-добре от предстоящото с интернационалните наказания, провокирани от нейната инвазия в Украйна, защото тя е подтиквана от по-високите цени на петрола и на газа и по-силната рубла, откри изследване на мозъчен концерн.
"Лятната вероятност " на Виенския институт за интернационалните стопански проучвания за Централна и Източна Европа, оповестен в сряда, предвижда, че брутният вътрешен артикул на Русия ще се свие със 7 % тази година, което е по-малко от плануваното през април намаляване с 9 на 100.
"Рязкото понижаване на импорт и към момента високите доходи от експорт на сила тласнаха рублата към нов петгодишен връх по отношение на еврото и щатския $. Силната рубла и нежеланието на популацията да харчи също понижават инфлацията, която чакаме на бъде към 16% през 2022 година “, уточни институтът.
След нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари западните страни постановиха наказания, които включваха заледяване на 300 милиарда $ от валутните запаси на Русия, ампутиране на съветските компании от международните пазари и спиране на веригите ѝ на доставки.
Виенският институт обаче показва, че Русия към този момент търпи "драматични " индустриални загуби в индустрията заради липса на западни съставни елементи и проектът на Европейски Съюз за ембарго върху 90 % от вноса на съветски нефт до края на тази година "може също да има негативно влияние през 2023 година ".
"Русия е изправена пред стопански потрес, само че на стадии ", разяснява Василий Астров, икономист във Виенския институт за интернационалните стопански проучвания. "Въпреки че спадът беше допустимо да се забави, цялостният резултат от западните търговски наказания става явен единствено последователно ", добави той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР