Руската фигуристка Камила Валиева ще може да продължи участието си

...
Руската фигуристка Камила Валиева ще може да продължи участието си
Коментари Харесай

Арбитражен съд позволи Валиева да продължи участието си на Пекин 2022

Руската фигуристка Камила Валиева ще може да продължи присъединяване си в Пекин 2022 след решение на Спортния трибунал, който отхвърли жалбите на Международния олимпийски комитет, Световната антидопингова организация и Международния съюз по кънки спортистката да бъде отстранена поради позитивна допинг проба.

Причината частично е обвързвана с това, че Валиева е малолетна и се смята за „ предпазено лице “ по стилата на Световния антидопингов кодекс. С това на процедура за нея има правила, разнообразни от тези за спортистите над 16-годишна възраст. В решението на съда се показва, че прекъсване на присъединяване ѝ „ би предизвикало непоправима щета “, както и че има „ съществени проблеми “ с несвоевременно информиране за резултатите от теста на рускинята за съществуване на неразрешени вещества, извършен в края на предходната година.

Посочва се още, че тя не е дала позитивна проба по време на зимното издание на Олимпийските игри и към момента предстои на дисциплинарна процедура поради позитивната проба от декември.

С това Валиева, която продължи тренировките си макар разногласията към присъединяване ѝ предходната седмица, ще стъпи на леда още на следващия ден в надпреварата по фигурно пързаляне при дамите.

Вчера в свое изказване до „ Ройтерс “ Световната антидопингова организация разгласи, че има желание да изиска следствие на треньори, лекари и други лица, свързани с Валиева.

Какво се случи предходната седмица?

Международната организация за тестване (ITA) разгласи в края на предходната седмица, че 15-годишната олимпийска сензация, която впечатли света с четворен скок във фигурното пързаляне на Пекин 2022, е дала позитивен допинг тест.

Става дума за лекарството триметазидин, употребявано при ангина и продавано под разнообразни марки. Пробата на спортистката е взета на 25 декември предходната година, по време на съветското състезание по фигурно пързаляне в Санкт Петербург. От него Валиева има извоювано злато в женското съревнование.

След случая фигуристката бе краткотрайно отстранена от Руската антигопингова организация (РУСАДА), само че оспори решението и то беше анулирано, което ѝ разреши да продължи присъединяване си.

В момента съветските спортисти на Пекин 2022 се състезават под байрак на Руския олимпийски комитет вместо този на личната си страна поради разкрита огромна допинг стратегия от интервала 2011-2015 година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР