Руската фигуристка Камила Валиева може да продължи участието си на

...
Руската фигуристка Камила Валиева може да продължи участието си на
Коментари Харесай

Зелена светлина за Валиева

Руската фигуристка Камила Валиева може да продължи присъединяване си на Зимните олимпийски игри в Пекин, реши Спортният трибунал в Лозана (КАС). След отборното съревнование предходната седмица стана ясно, че 15-годишната рускиня е дала позитивна допинг проба на съревнование в Санкт Петербург в края на декември, само че все пак тя ще може да се състезава в самостоятелната конкуренция в Пекин, която стартира през днешния ден.

След чуването на страните от КАС оповестиха, че са отхвърлили жалбите на Международния олимпийски комитет, Световната антидопингова организация и Международната федерация по фигурно пързаляне против присъединяване на Валиева на Олимпиадата. Златните медали на Русия в отборната конкуренция, която завърши на 7 февруари, обаче към момента не са им връчени. От МОК дори оповестиха, че няма да има церемонии по награждаване, в случай че рускинята завоюва орден и самостоятелно. Това ще е по този начин, тъй като дисциплинарното произвеждане против Валиева продължава. Дори тя да стане шампионка, може да й лишават купата.

Валиева единствена направи четворен скок на Олимпиадата и е основен любимец за купата и в самостоятелното. Тя направи подготовка единствено час след решението на КАС, което се базира на " изключителните условия ", в това число и статута на рускинята като " предпазена персона ", с което се засяга, че тя е малолетна. " Комисията реши, че в случай че й бъде неразрешено да взе участие на Олимпийските игри, това ще й нанесе непоправими вреди при тези условия ", разгласи генералният шеф на съда Матийо Рийб.

От КАС означават и " сериозния проблем с ненавременното уведомяване за тестът ", само че решението на съда не значи, че Валиева е изцяло оправдана за позитивната проба.

От Олимпийски комитет на Съединени американски щати показаха отчаяние от решението на съда. " Това е следващата глава в систематичното и широкоразпространено неуважение на чистия спорт в Русия ", обявиха американците.

Индивидуалната конкуренция при дамите във фигурното пързаляне стартира през днешния ден в 12 ч. с късата стратегия. В нея ще взе участие и нашата Александра Фейгин. Свободната стратегия е в четвъртък от 12 ч.

Фейгин се похвали, че е упражнявала в Пекин точно с Валиева. Тя изрази вяра да извърши без неточност композициите си. " Впечатлена съм от олимпийския лед - извънредно добре квалифициран и това ми разреши да направя качествени тренировки. Фокусирана съм върху представянето си, уповавам се контузията в крайници да отшуми изцяло до късата стратегия. За първи път съм на Олимпиада и всичко тук е толкоз вълнуващо ", сподели Фейгин.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР